Филм за жестомимичната преводачка Таня Димитрова тръгва в 13 държави

НВО продуцира и ще разпространява документалната продукция

Петя Накова започва да снима филма за Таня Димитрова години преди хората да започнат да я разпознават като жестомимична преводачка на брифинги и новинарски емисии. Снимка: НВО - Филм за жестомимичната преводачка Таня Димитрова тръгва в 13 държави

Петя Накова започва да снима филма за Таня Димитрова години преди хората да започнат да я разпознават като жестомимична преводачка на брифинги и новинарски емисии. Снимка: НВО

Таня Димитрова, жестомимичната преводачка, която вече почти година хиляди разпознават от брифингите за Ковид-19, е главният герой в новия документален филм „Тихо наследство“. Продукцията ще може да се гледа в платформата HBO Go и по телевизията НВО от 23 март. Филмът на Петя Накова е копродукция между HBO Европа и „Контраст Филмс“.

„Тихо наследство“ предлага интимен поглед към личния живот на Таня Димитрова и семейството ѝ. Четиримата се изправят пред труден период от живота си. Освен като преводач, Таня работи и като терапевт в своя образователен център за глухи деца. Тя влага сърце, сили и енергия в работата си с малки деца с кохлеарни импланти – устройства, които помагат на децата да чуват. Посветила е професионалния и личния си път на каузата тези деца да имат равен шанс за реализация в масови училища като всички други.

2017 г. носи неочаквано изпитание за семейството и Таня е принудена да замине за лечение в чужбина заедно със съпруга си. По-голямата ѝ дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Филмът показва как силата на семейството и приятелството са достатъчни, за да могат майка и дъщеря да се справят заедно и поотделно, всяка с препятствията, пред които се изправя.

Режисьор и сценарист е Петя Накова, автор на книгата „Годината на осемте химии“ и режисьор на документалния „Ром Кихот“. Тя е и приятелка на Таня. Започва да следи работата ѝ по центъра още през 2015 г. с идеята да покаже положителните примери за деца с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация.

Изпълнителни продуценти са Ханка Кастелицова, директор документални продукции в HBO, и Катя Тричкова от „Контраст филмс”. Музиката е на композитора Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции. Неговата продуцентска компания е правила музика за редица световни филми и сериали, сред тях „Короната“, „Аквамен“, „Соло: История от „Междузвездни войни“ и др.

„Тихо наследство“ ще тръгне едновременно в 13 държави – Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен едновременно в HBO GO и по телевизионния канал HBO.

Дори преди премиерата си филмът вече е селектиран в програмата с български документални филми на „София филм фест“ (11-31 март).

Засега от НВО България са продуцирали два оригинални документални филма  – „Бетонни фараони“ за живота на калдарашите и „Хотел Рай“ за група роми и живота им в порутен панелен блок в покрайнините на Ямбол. „Тихо наследство“ се появява след десетгодишна пауза без локална продукция и отваря възможност български документален филм да бъде видян от многобройна международна публика в голяма част от Европа.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах