Софийска филхармония МЕГАБОРД

Филмът, атакуван от „Възраждане“, с награда от Европейския парламент

Работата ни за свобода и равенство е далеч от завършена, заяви на церемонията Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Кадър от филма „Близо“  - Филмът, атакуван от „Възраждане“, с награда от Европейския парламент

Кадър от филма „Близо“

Филмът „Близо“, който срещна яростен отпор от привърженици на „Възраждане“ у нас, спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. Отличието се присъжда от Европейския парламент, церемонията се състоя снощи, 27 юни, в Брюксел.

Това е едва третият филм лауреат на Наградата на публиката LUX, учредена по време на пандемията в опит да поддържа интереса към европейското кино и да поражда дебати в обществото по темите на деня. Инициативата е на Европейския парламент и Европейската филмова академия и се осъществява с партньорството на Европейската комисия и „Europa Cinemas“. Наградата LUX се присъжда на „Близо“ след онлайн гласуване на европейската публика и членовете на Европейския парламент. Гласуването приключи на 12 юни след 45 хил. регистрирани участници и над 500 кинопрожекции с вход свободен в цяла Европа.

Драмата „Близо“ на режисьора Лукас Донт е успяла да надделее над четирима други конкуренти за отличието, сред които и „Идиотският триъгълник“ на Рубен Йостлунд, носител на „Златна палма“ от фестивала в Кан през 2022 г.

Сюжетът на филма победител е за тринайсетгодишните Лео и Реми, най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с проблеми, които поставят на изпитание тяхната привидно неразрушима връзка. „Близо“ е описван като превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Заради съдържанието си, в което се загатва, че между момчетата може би тлее нещо повече от приятелство, „Близо“ бе атакуван от консервативни зрители и привърженици на „Възраждане“ като филм, който налага хомосексуализъм. Прожекции на филма в София и страната бяха възпрепятствани, но това имаше обратен ефект и заглавието се сдоби с голяма популярност и широко разпространение из киносалоните в страната.

Тези филми хвърлят светлина върху тревогите на нашето време и предизвикват позитивна промяна – заяви на церемонията Роберта Мецола, председател на Европейския парламент. – Нашата работа за свобода и равенство е далеч от завършена. Чрез своите интригуващи сюжети, петте номинирани филма за наградата ни вдъхновяват да се борим срещу несгодите, да предизвикваме статуквото и да бъдем двигатели на промяната. Те ни подканват да бъдем по-човечни и да гледаме на света с повече емпатия. Защото заедно, с общи усилия, можем да работим за бъдеще, което е по-добро за всички ни. Това е посланието на Европейския съюз като цяло: обединени в многообразието.“

В благодарствената си реч режисьорът Лукас Донт обърна внимание и на надигащата се вълна на омраза срещу ЛГБТ+ обществот, която се наблюдава и у нас:

„Човешките права са универсални, неотменими и взаимосвързани. До всички в публиката, до всички деца, които заслужават да гледат истории, в които се разпознават – ние стоим зад вас. Защото, като всяко човешко същество, и вие имате правото да откриете кои сте и кои искате да бъдете. Мислите ни са с вас, таим надежда за бъдещето и се гордеем с вас“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg