VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмът „Майка“ получи голямата награда „Златна роза“

Валери Йорданов с приза за режисура за филма „Шекспир като улично куче“

Дария Симеонова е отличена за ролята си в „Майка“. - Филмът „Майка“ получи голямата награда „Златна роза“

Дария Симеонова е отличена за ролята си в „Майка“.

Филмът на Зорница София „Майка“ стана големият победител в 40-то издание на Фестивала за българско игрално кино „Златна роза“, който се проведе от 23 до 29 септември във Варна.

„Майка“ беше отхвърлен от Американската киноакадемия от надпреварата за международен филм заради надхвърляне на максималния процент английски език. Но във  Варна достойнствата му бяха отчетени от Международното жури за пълнометражни филми с председател Александър Донев, киноисторик, продуцент и дистрибутор и членове Ана Гъргич, кинокритик, специалист по балканско и източноевропейско кино от Хърватия; Блерта Башоли, сценарист и режисьор от Косово; Илко Ганев, доктор по театрознание в ИИИ към БАН и Майя Виткова – Косев, сценарист, режисьор и продуцент.

Филмът на Зорница София взе и няколко от другите награди на фестивала – за операторско майсторство на Крум Родригес и за  женска роля на Дария Симеонова. Специален диплом получиха за естественото си участие във филма „Майка“ децата от Широка Лъка и от гетото на Кибера, Кения.

С повече от една награда бе отличен и филмът на Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. Драмата на една седемнайсетгодишна актриса, която тренира бокс и попада пред тежък житейски избор, бе отличена с наградата за режисура и сценарий. Владислав Стоименов и Васил Илиев взеха и наградата за мъжка роля за изпълнението си във филма на Валери Йорданов. „Шекспир като улично куче“ получи и Наградата на град Варна.

Специалната награда на журито беше дадена на филма „Пролетно равноденствие“ по сценарий на Красимир Крумов – Грец с режисьор Иван Павлов. За дебют бе отличен режисьорът Орлин Милчев за филма си „Изкуството да падаш“, също драма с участието на 17-годишна, но джудистка.

В категорията „късометражни филми“ жури с председател Ингеборг Братоева-Даракчиева, филмов критик и киноисторик, и членове Мартин Негрев, режисьор, и Силвия Недкова, журналист, присъди Голямата награда „Златна роза“ на филма „Празник“ с режисьор Антония Милчева.

Диплом за режисура получи филмът „1999“ на режисьора Александър Милушев, а за операторско майсторство – Йоанна Хаджииванчена за филма „Откъснати“.

Тази година за пръв път заседава младежко жури в състав, което даде награда за най-добър филм на „Шекспир като улично куче“.

Наградата на публиката получи филмът на Андрей Хадживасилев „Случаят Тесла“ – филм за перипетиите на млад изобретател.

Пълен списък на отличията на „Златна роза 2022“

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм на филма „Майка“, България/Германия/Хърватия, със сценаристи Зорница София и Миглена Димова, реж. Зорница София

Специалната награда на журито за филма „Пролетно равноденствие“, сценарий Красимир Крумов – Грец, реж. Иван Павлов

Наградата на град Варна за филма „Шекспир като улично куче“, сценарист и режисьор Валери Йорданов

Наградата за режисура на Валери Йорданов за филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за сценарий на Валери Йорданов за филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за операторско майсторство на Крум Родригес за „Майка“

Наградата за женска роля на Дария Симеонова за ролята й във филма Майка“

Наградата за мъжка роля на Владислав Стоименов и Васил Илиев за ролите им във филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за дебютен пълнометражен филм на филма „Изкуството да падаш“, с режисьор Орлин Милчев

Диплом за децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения, участвали във филма „Майка“

Диплом за Светлана Янчева за ролята й във филма „Пролетно равноденствие“

Журито за късометражни филми с председател Ингеборг Братоева – Даракчиева, филмов критик и киноисторик и членове Мартин Негрев, режисьор и Силвия Недкова, журналист, присъди следните награди:

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм на филма „Празник“ с режисьор Антония Милчева;

Диплом за режисура на филма „1999“ на режисьора Александър Милушев

Диплом за операторска работа на Йоанна Хаджииванчена за филма „Откъснати“.

Тази година за пръв път заседава младежко жури в състав, което даде награда за най-добър филм на „Шекспир като улично куче“.
Наградата на публиката получава филма на Андрей Хадживасилев „Случаят Тесла“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg