СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмът на Ридли Скот за Моисей забранен и в Обединените арабски емирства

Шефът на тамошния СЕМ обяви, че в лентата има грешки от религиозно естество

Крисчън Бейл в образа на Моисей в "Изход: Богове и царе" - Филмът на Ридли Скот за Моисей забранен и в Обединените арабски емирства

Крисчън Бейл в образа на Моисей в "Изход: Богове и царе"

Обединените арабски емирства се присъединиха към държавите, забранили новия филм на Ридли Скот „Изход: Богове и царе“.

Лентата, базирана на историята за пророка Моисей и египетския фараон Рамзес в Библията, бе свалена от екран през седмицата в Мароко и Египет. В Египет – заради „исторически неточности“ и по-специално заради версията, че евреите са построили пирамидите, както и че земетресение, а на Божие чудо, е разделило на две Червено море, за да преведе Мойсей еврейския народ. А в Мароко – защото филмът съдържал „изображение на Бога“, недопустимо според исляма.

Решението за забраната на „Изход“ в ОАЕ дойде от Националния им медиен съвет, където смятат, че лентата съдържа религиозни неточности, наречени от експертите „грешки“. Те касаели не само исляма, а и други религии, коментира Джума Обейд Ал Лийм, председател на тамошния СЕМ. Медийният специалист не уточнява какви точно „грешки“ са открили във филма.

„Изход: Богове и царе“ не е първият филм, обявен от цензурата в някои страни в „нарушение“ по религиозни причини. Същата съдба сполетя „Ной“ и „Шифърът на Леонардо“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg