Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филмът, опозоряващ Майкъл Джексън, излиза и у нас (видео)

„Напускайки Невърленд“ тръгва по HBO GO на 8 март, въпреки протестите на семейството на Джако

Февруари 1990 г. Майкъл Джексън, малкият Уейд Робсън (с бялата шапка) и семейството на детето. Снимка: HBO - Филмът, опозоряващ Майкъл Джексън, излиза и у нас (видео)

Февруари 1990 г. Майкъл Джексън, малкият Уейд Робсън (с бялата шапка) и семейството на детето. Снимка: HBO

Документалният филм за Майкъл Джексън „Напускайки Невърленд“ (Leaving Neverland), който семейството на попзвездата определи като „публичен линч“, ще има своята българска премиера на 8 март – 4 дни след световната си премиера на малкия екран. Филмът на режисьора Дан Рийд представя в четири часа, разделени на две части, личните истории на Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън. Пред камерата те твърдят, че Джако се възползвал от тях, когато момчетата били съответно на 10 и 7 години – и ги е тормозил сексуално в продължение на години.

Двете деца и семействата им не се познават, но историите им са сходни и се развиват по времето, когато Джексън е на върха на своята слава.

Семейство Джексън води ожесточена борба срещу филма и разпространението му още от първия му показ на фестивала „Сънданс“. Те обвиняват Рийд, че не се е допитал за съгласието им за продукцията, а Сейфчък и Робсън дават интервюта за „Напускайки Невърленд“, защото имат финансова изгода. В края на миналата седмица семейството внесе в съда дело срещу НВО за 100 млн. долара. Но това не спря компанията и на 4 март филмът ще бъде показан по британския „Канал 4“ и НВО.

Вижте още: СЕМЕЙСТВО ДЖЕКСЪН СЛЕД ФИЛМА ЗА ДЖАКО: ТОВА Е ПУБЛИЧЕН ЛИНЧ

СЕМЕЙСТВОТО НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН СЪДИ HBO ЗА 100 $МЛН.

У нас филмът ще е наличен във видеоплатформата НВО GO от 8 март, а по НВО ще бъде излъчен на 10 и 11 април от 21 ч.

Сейфчък е дете-актьор от калифорнийския град Сими Вали. През 1986 г., когато е на осем години, той участва в реклама на „Пепси“ заедно с Джексън. Двамата се сприятеляват и Майкъл става близък приятел на семейството му в рамките на месеци.

Робсън е дете-танцьор от Бризбейн, Австралия. През 1987 г., едва петгодишен, той се среща с Джексън зад кулисите на сцената, където печели конкурс за танцьори-двойници в родния си град. През 1990 г. майката на Робсън, Джой, приема поканата на Майкъл за уикенд на цялото семейство в имението му, когато се формира и тяхното по-близко приятелство.

И за двете семейства Майкъл става доверен близък приятел и ментор, изразявайки приятелската си привързаност към двете момчета, но в същото време бавно изолира децата от семействата им. Най-ярките спомени и на двамата мъже от онези им години са свързани именно с посещенията им в ранчото на Джексън „Невърленд“, намиращо се северно от Санта Барбара. И двамата описват престоя си там като място от детските сънища – увеселителен парк, пълен с игри, екзотични животни и безкраен достъп до бонбони и забранена от от родителите им храна. Тези посещения постепенно започват да включват нощувки, при които Майкъл и съответното дете спят в една спалня, а родителите са отделно.

И Робсън, и Сейфчък описват как това като забавно преспиване в една стая довежда до интимен контакт. Скоро, както болезнено си спомня Сейфчък, почти всяко невероятно място в Невърленд е белязано от сексуален контекст.

От самото начало Джексън внушава на Робсън и Сейфчък, че трябва да пазят сексуалния си контакт с него в тайна. Робсън си спомня, че Джексън му казал, че и двамата ще влязат в затвора до края на живота си, ако някой разбере.

В тийнейджърските си години и двете момчета откриват, че имат паралелно специално място в живота на Майкъл и че това, което всеки от тях е смятал за специално, всъщност се случва и на друг. Въпреки това те запазват лоялността си към него, обвързани със сложната емоционалност на отношенията, свързани с насилие. През 90-те години, когато към Джексън са отправени публични обвинения за сексуална злоупотреба с малолетни, защитата на Джексън призовава Робсън и Сейфчък. Тогава и двамата категорично отричат и пред родителите си, и пред обществото, че Джексън се е държал непристойно с тях.

Вижте още: ТАЙНИТЕ НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН ИЗЯЖДАТ ОТВЪТРЕ ЖЕРТВИТЕ МУ

Двамата израстват в кариерите си, основават семейства и става бащи, но непрекъснато се изправят срещу тъга и депресия. На ръба на емоционалните си кризи и двамата мъже стигат до точка, в която искат да споделят истината на членовете на семейството си. Днес, години след пребиваването си в „Невърленд“, те решават да говорят и да разкажат историите си пред камерата на Рийд.

Режисьорът твърди, че двамата не са взели хонорар за участието си във филма и застава зад думите им.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС