VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Филмът, опозоряващ Майкъл Джексън, излиза и у нас (видео)

„Напускайки Невърленд“ тръгва по HBO GO на 8 март, въпреки протестите на семейството на Джако

Февруари 1990 г. Майкъл Джексън, малкият Уейд Робсън (с бялата шапка) и семейството на детето. Снимка: HBO - Филмът, опозоряващ Майкъл Джексън, излиза и у нас (видео)

Февруари 1990 г. Майкъл Джексън, малкият Уейд Робсън (с бялата шапка) и семейството на детето. Снимка: HBO

Документалният филм за Майкъл Джексън „Напускайки Невърленд“ (Leaving Neverland), който семейството на попзвездата определи като „публичен линч“, ще има своята българска премиера на 8 март – 4 дни след световната си премиера на малкия екран. Филмът на режисьора Дан Рийд представя в четири часа, разделени на две части, личните истории на Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън. Пред камерата те твърдят, че Джако се възползвал от тях, когато момчетата били съответно на 10 и 7 години – и ги е тормозил сексуално в продължение на години.

Двете деца и семействата им не се познават, но историите им са сходни и се развиват по времето, когато Джексън е на върха на своята слава.

Семейство Джексън води ожесточена борба срещу филма и разпространението му още от първия му показ на фестивала „Сънданс“. Те обвиняват Рийд, че не се е допитал за съгласието им за продукцията, а Сейфчък и Робсън дават интервюта за „Напускайки Невърленд“, защото имат финансова изгода. В края на миналата седмица семейството внесе в съда дело срещу НВО за 100 млн. долара. Но това не спря компанията и на 4 март филмът ще бъде показан по британския „Канал 4“ и НВО.

Вижте още: СЕМЕЙСТВО ДЖЕКСЪН СЛЕД ФИЛМА ЗА ДЖАКО: ТОВА Е ПУБЛИЧЕН ЛИНЧ

Америка за България

СЕМЕЙСТВОТО НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН СЪДИ HBO ЗА 100 $МЛН.

У нас филмът ще е наличен във видеоплатформата НВО GO от 8 март, а по НВО ще бъде излъчен на 10 и 11 април от 21 ч.

Сейфчък е дете-актьор от калифорнийския град Сими Вали. През 1986 г., когато е на осем години, той участва в реклама на „Пепси“ заедно с Джексън. Двамата се сприятеляват и Майкъл става близък приятел на семейството му в рамките на месеци.

Робсън е дете-танцьор от Бризбейн, Австралия. През 1987 г., едва петгодишен, той се среща с Джексън зад кулисите на сцената, където печели конкурс за танцьори-двойници в родния си град. През 1990 г. майката на Робсън, Джой, приема поканата на Майкъл за уикенд на цялото семейство в имението му, когато се формира и тяхното по-близко приятелство.

И за двете семейства Майкъл става доверен близък приятел и ментор, изразявайки приятелската си привързаност към двете момчета, но в същото време бавно изолира децата от семействата им. Най-ярките спомени и на двамата мъже от онези им години са свързани именно с посещенията им в ранчото на Джексън „Невърленд“, намиращо се северно от Санта Барбара. И двамата описват престоя си там като място от детските сънища – увеселителен парк, пълен с игри, екзотични животни и безкраен достъп до бонбони и забранена от от родителите им храна. Тези посещения постепенно започват да включват нощувки, при които Майкъл и съответното дете спят в една спалня, а родителите са отделно.

И Робсън, и Сейфчък описват как това като забавно преспиване в една стая довежда до интимен контакт. Скоро, както болезнено си спомня Сейфчък, почти всяко невероятно място в Невърленд е белязано от сексуален контекст.

От самото начало Джексън внушава на Робсън и Сейфчък, че трябва да пазят сексуалния си контакт с него в тайна. Робсън си спомня, че Джексън му казал, че и двамата ще влязат в затвора до края на живота си, ако някой разбере.

В тийнейджърските си години и двете момчета откриват, че имат паралелно специално място в живота на Майкъл и че това, което всеки от тях е смятал за специално, всъщност се случва и на друг. Въпреки това те запазват лоялността си към него, обвързани със сложната емоционалност на отношенията, свързани с насилие. През 90-те години, когато към Джексън са отправени публични обвинения за сексуална злоупотреба с малолетни, защитата на Джексън призовава Робсън и Сейфчък. Тогава и двамата категорично отричат и пред родителите си, и пред обществото, че Джексън се е държал непристойно с тях.

Вижте още: ТАЙНИТЕ НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН ИЗЯЖДАТ ОТВЪТРЕ ЖЕРТВИТЕ МУ

Двамата израстват в кариерите си, основават семейства и става бащи, но непрекъснато се изправят срещу тъга и депресия. На ръба на емоционалните си кризи и двамата мъже стигат до точка, в която искат да споделят истината на членовете на семейството си. Днес, години след пребиваването си в „Невърленд“, те решават да говорят и да разкажат историите си пред камерата на Рийд.

Режисьорът твърди, че двамата не са взели хонорар за участието си във филма и застава зад думите им.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg