Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмът „Последната „Мила България” в програмата на Московския кинофестивал

Продукцията е получила награда за „Най-ярко съчетание между литература и кино” още преди да бъде завършена

Кадър от „Последната „Мила България“ - Филмът „Последната „Мила България” в програмата на Московския кинофестивал

Кадър от „Последната „Мила България“

„Последната „Мила България” – филм на руския режисьор Алексей Федорченко по автобиографичната повест на Михаил Зошченко „Преди изгрев слънце”, влезе в конкурсната програма на Московския кинофестивал, съобщиха организаторите на фестивала. Филмът е в жанра психоаналитичен трилър. В основата на сценария е автобиографията на Зошченко, която става съдбовна за него – заради нея през 1943 г. той е уволнен от списание „Крокодил”, лишен е от продоволствени купони и е изхвърлен от хотела, в който живее в Москва след пристигането си от Алмати.

„Мила България” във филма се нарича сорт ябълки, който младият селекционер Леонид Ец се опитва да отгледа в Алмати през 1943 г. Паралелно с това той се опитва да разгадае убийството на писателя, живял в неговия дом преди, и да разбули трагедии, свързани с печално самоубийство, нещастна любов и ужасите на войната. Сложната структура на творбата на Зошченко е придобила нови измерения. Един от главните герои във филма „Последната „Мила България” е режисьорът Сергей Айзенщайн, който се е познавал със Зошченко и по време на войната наистина е бил в Алмати, където е било евакуирано цялото съветско кино.

Московският кинофестивал ще се проведе тази година на живо между 22 и 29 април.

Филмът „Последната „Мила България” е получил наградата „Най-ярко съчетание между литература и кино” на фестивала на екранизациите „Читка”, дори преди да бъде завършен и да има премиера.

Режисьорът Алексей Федорченко става известен преди петнайсетина години с филма си в жанр мокюментари „Първи на Луната”. Филмът, сниман с техниките на документалното кино, но изцяло фикционален, изглежда толкова реалистичен, че журито на Венецианския кинофестивал му дава награда за най-добро документално кино.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90