Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филмът за Леа Иванова премиерно на „Киномания“

Разказ за любовта й с композитора Еди Казасян и за Държавна сигурност

Кадър от филма „Пеещите обувки“ - Филмът за Леа Иванова премиерно на „Киномания“

Кадър от филма „Пеещите обувки“

„Каръци“ на Ивайло Христов, спечелил голямата награда „Златен Георги“ на Московския кинофестивал миналата година, откри „Киномания“ в НДК. Тази есен, в рамките на родния форум, най-големият ни киносалон ще представи премиерно друг български филм, носител на „Сребърен Георги“ – „Пеещите обувки“. В Москва творбата на режисьора Радослав Спасов спечели Специалната награда на журито през месец юни.

Режисьорът Радослав Спасов с наградата „Сребърен Георги“ от Московския кинофестивал

Режисьорът Радослав Спасов с наградата „Сребърен Георги“ от Московския кинофестивал

Спасов и писателят Георги Данаилов разказват историята на певицата Леа Иванова през погледа на нейния съпруг, композитора Еди Казасян. Сюжетът проследява голямата им любов и откритието на Казасян, че Леа е сътрудничила на Държавна сигурност.

Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори – в образа на певицата в различните възрасти влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и малката Киара Столарски, а в Едвард се въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и малкия Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др.

Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова („Менклипс“) и Радослав Спасов („Канина филм“).

„За НДК е особена привилегия да подкрепи филм, вдъхновен от живота на обичаната певица Леа Иванова. Още когато беше обявено, че ще участва в конкурса на фестивала в Москва, вярвахме, че ще се върне с награда – казва директорът на Двореца на културата Мирослав Боршош. – Надяваме се, че българската премиера, която ще е тъкмо на „Киномания”, ще помогне този така очакван филм да намери своята публика.”

Тази есен „Киномания“ ще отбележи своя 30-годишен юбилей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах