Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Филмаутор” сезира ЕК за отказа на кабелните оператори да плащат авторски права

Снимка: Площад Славейков - „Филмаутор” сезира ЕК за отказа на кабелните оператори да плащат авторски права

Снимка: Площад Славейков

Жалба до Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство в частта, свързана с колективното управление на авторски и продуцентски права върху аудиовизуални произведения, изпрати „Филмаутор”, съобщи дружеството за колективно управление на правата в писмо до медиите.

Проблемът е, че когато разпространяват програмата на телевизиите, кабелните и сателитните оператори разпространяват и печелят и от филмите, включени в тях. Ако не плащат авторски права на техните създатели, то те печелят за сметка на творците, смятат от дружеството. Това е и основната тема на преговорите, които „Филмаутор” води с Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори БАККО.

Сдружението от години се опитва да уреди правата върху филмите, включени в телевизионните програми, разпространявани от българските кабелни и сателитни оператори. Касае се за български, европейски и американски продукции. Съгласно разпоредбите на Директива 93/83, тези права могат да бъдат договаряни само чрез организация за колективно управление на права. Това правило обаче в България не се прилага – платформите продължават да осъществят своя бизнес, който се базира изцяло на предлаганото съдържание, без да отделят дял от приходите си за създателите на филмовите продукции, твърдят от сдружението.

Поредният кръг от преговори между „Филмаутор” и БАККО за тарифа, която да определи размера на дължимото възнаграждение, е завършила в края на 2019 г. без споразумение, се казва в писмото. Последвалата комисия, сформирана през 2020 г. от министъра на културата по искане на „Филмаутор”, също е приключила, без да разреши проблема. Така сдружението изчерпва всички законови механизми за одобряване на тарифа. Операторите имат удобното извинение, че не е определена цена, по която да плащат – макар законът да разпорежда да се прилага предишната тарифа.

„Време е да се сложи край на спекулациите, че няма определена цена, по която операторите да плащат – казва режисьорът Виктор Божинов, председател на сдружението. – Опасенията, че претенциите на „Филмаутор” ще доведат до изкривяване на пазара, са ирелевантни – всъщност пазарът е изкривен от години и липсата на решение за филмовите творци води до задълбочаване на тези проблеми.“

България е единствената страна в ЕС, в която правата на автори и продуценти на филми не се събират изобщо. Сродното на „Филмаутор” дружество в Полша е събрало за 2019 г. повече от 5 млн. евро за авторите на препредаваните филми. Подобна е сумата, събрана и от румънската организация. Цялата международна авторскоправна общественост е информирана за казуса в страната ни и подкрепя „Филмаутор”. Многократно са изпращани писма и са провеждани срещи с българските власти.

От „Филмаутор” смятат, че Министерството на културата също не прави достатъчно, въпреки че законодателството ни отдавна е съобразено с европейските директиви. В писмото си те подчертават, че министерството предпочита да контролира фризьорските салони, вместо кабелните и сателитните оператори, въпреки че по данни на КРС приходите от платена телевизия за 2019 г. са в размер над 391 млн. лв.

„За да не продължава този порочен кръг на безкрайни преговори, по време на които авторското съдържание се ползва безплатно – се казва в писмото, – „Филмаутор” търси защита пред Европейската комисия във връзка с несъответствията на българския Закон за авторското право и сродните му права с европейските норми в областта и липсата на правоприлагане.”

От сдружението изразяват надежда, че Министерство на културата ще предприеме действия, преди да се стигне до налагане на санкции спрямо държавата.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах