VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филми на мексиканец и грък с шанс за най-много оскари

С четирите си лични номинации Алфонсо Куарон изравни рекорда на актьора-режисьор Уорън Бийти и композитора Алън Менкен

По часовниковата стрелка: „Рома“ (10 номинации), „Фаворитката“ (10), „Роди се звезда“ (8) и „Вице“ (8)  - Филми на мексиканец и грък с шанс за най-много оскари

По часовниковата стрелка: „Рома“ (10 номинации), „Фаворитката“ (10), „Роди се звезда“ (8) и „Вице“ (8)

Черно-белият филм на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон „Рома“ и режисираният от гърка Йоргос Лантимос „Фаворитката“ оглавяват списъка с номинациите за наградите „Оскар 2019“. И двете заглавия са любими на критиката, и двете не са касови. С шанс да спечелят в най-важните категории са още „Роди се звезда“ и „Вице“. 

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ОСКАР 2019“

На фона на тази великолепна четворка, „Зелената книга“ и „Бохемска рапсодия“ с по пет номинации изглеждат с по-малко възможности да се превърнат в големите победители на церемонията на 24 февруари в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис. Но както e ставало в предишни години, филмите с много номинации понякога се оказват с малко отличия.

Освен за най-добър филм на годината, „Рома“ е номиниран и за най-добро чуждоезично заглавие, а Алфонсо Куарон – за най-добър режисьор, оператор и оригинален сценарий. Две от актрисите във филма също имат шанс да спечелят „Оскар“ – Ялица Апарисио за главна роля и Марина де Тавира – за поддържаща. С четирите си лични номинации (без да броим за чуждоезичен филм, която се връчва на страната-победител) в една година Куарон изравни рекорда на актьора-режисьор Уорън Бийти („Раят може да почака“, 1978, „Червените“, 1982) и на композитора на филмова музика Алън Менкен.

Номинациите за „Фаворитката“ са от същия калибър – за най-добър филм на годината, най-добър режисьор, най-добър оператор, оригинален сценарий, награди очакват и три от актрисите.

С осем номинации е „Роди се звезда“ – отново за филм на годината, актьор в главна роля, актриса в главна роля, адаптиран сценарий, оператор… Сред осемте номинации на „Вице“ също фигурират най-важните – за оригинален сценарий, режисьор, филм на годината и три актьорски, начело с Крисчън Бейл за главна роля.

Със седем номинации, но шест от тях второстепенни, е „Черната пантера“. Седмата е за най-добър филм – и ако я спечели, ще породи съмнения, че е по политически причини. „BlackKklansman“ има по-големи шансове за най-важната категория.

Сред първите впечатления от номинациите е отсъствието на жени в категориите за филм на годината и за режисура. За първи път супергеройски филм („Черната пантера“) попада в категорията за най-добра продукция – Филмовата академия опита да вкара нова категория в наградите, специално заради комерсиално кино, но след силен отзвук сред обществеността и гилдията се отказа от това решение. Спайк Лий за първи път получава номинация и за най-добър режисьор, и за най-добър филм. „Рома“ бележи първия път, в който филм на видеоплатформа („Нетфликс“) получава номинация за най-добър филм.

Вижте още: СЪМНИТЕЛНИТЕ ЗА КРИТИКАТА ПОБЕДИТЕЛИ НА „ЗЛАТЕН ГЛОБУС 2019“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС