Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Филми на Павел Веснаков и Стефан Командарев получиха субсидии от Европа

Четири български проекта от общо 49, подкрепени от „Eurimages”

Ало-измамите са тема на новия филм на Стефан Командарев. На снимката - плячка на измамници по телефона, заловена при акция на МВР. - Филми на Павел Веснаков и Стефан Командарев получиха субсидии от Европа

Ало-измамите са тема на новия филм на Стефан Командарев. На снимката - плячка на измамници по телефона, заловена при акция на МВР.

Четири български кинопроекта бяха подкрепени от кинофонда към Съвета на Европа „Eurimages“, става ясно от прессъобщението на фонда. Два от проектите са на продуцентска къща „Агитпроп” – документалният филм „Странджа“ с режисьор Пепа Христова, който се снима в копродукция с Германия, и „Ирена“ – литовско-естонско-българска продукция с режисьор Гиедре Зиките. Те получават съответно по 80 хил. и 112 хил. евро.

Фондът е отпуснал 170 хил. евро за проекта на Стефан Командарев „Ало“, а „Безветрие“ на Павел Веснаков е получило субсидия от 90 хил. евро.

„Ало“ е филм за телефонните измамници, който ще се снима през ноември, а премиерата му се очаква през 2023 г. „Безветрие“ е получил субсидия от НФЦ през 2019 г. заедно с „Голата истина за група „Жигули“, но премиерната му дата все още не е известна.

Общо подкрепените от „Eurimages“ филми са 49, включително 6 документални и 3 анимационни филма, на обща стойност 10 816 000 евро. Делът на допуснатите проекти на жени режисьори, разгледани на това заседание на Управителния съвет на „Eurimages“, е 36,23%. 35,37% от подкрепените проекти са на жени и за тях са присъдени 3,521 250 евро, което представлява 32,56% от общата присъдена сума.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90