Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филмират сатиричен комикс „Смъртта на Сталин“

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия, която усилено чисти образа на диктатора

Историята в „Смъртта на Сталин“ започва с инфаркта му от 1953 г. - Филмират сатиричен комикс „Смъртта на Сталин“

Историята в „Смъртта на Сталин“ започва с инфаркта му от 1953 г.

Режисьорът и сценарист Армандо Янучи, който напусна неотдавна сериала „Вицепрезидент“, на който бе изпълнителен продуцент, ще филмира графичния роман на Фабиен Нюри „Смъртта на Сталин“. Това ще бъде вторият му пълнометражен филм след комедийната политическа сатира „В примка“ (2009).

Книгата-комикс на Нюри излезе през 2011 г. на френски език и бе приета с шумен успех. Графичният роман започва с инфаркта на съветския диктатор през март 1953 г. и проследява разплитането на режима в дните след смъртта му.

Снимките на „Сталин“ ще започнат през 2016 г. Не е ясно каква ще е реакцията на Русия, която в последните години следва целенасочена държавна политика за реабилитация на образа на диктатора. Москва опитва да прекрои наратива за противоречивия режим на Сталин – а усилията в тази посока се ускориха още повече, след анексирането преди около година на Кримския полуостров.

Властите възстановяват репутацията на комунистическия лидер като строител на руския народ и архитект на победата над нацистите, а не като човек, довел милиони свои граждани до смъртта. Според социологическите проучвания усилията им постепенно се увенчават с успех и популярността на Сталин сред руския народ расте.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС