Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филмовата награда „ЛУКС“ за история на момиче от народа саами

България - копродуцент на „Уестърн“, едно от трите заглавия-финалисти за отличието

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви името на филма победител - „Кръвта на саамите“ - и връчи отличието на двете изпълнителки на главната роля. Снимка: Авторът - Филмовата награда „ЛУКС“ за история на момиче от народа саами

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви името на филма победител - „Кръвта на саамите“ - и връчи отличието на двете изпълнителки на главната роля. Снимка: Авторът

СТРАСБУРГ, пратеник на „Площад Славейков“

„Кръвта на саамите“, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, бе избрана от депутатите в Европарламента в Страсбург за 11-ия носител носител на филмовата награда „ЛУКС“.

Лично председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви името на филма победител и връчи отличието на двете изпълнителки на главната роля.

„Кръвта на саамите“ на шведската режисьорка Аманда Кернел разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.

Филмът ще бъде представен и в България, в рамките на традиционните „Филмови дни „ЛУКС“, в началото на месец декември. При вход свободен ще бъдат представени трите филма финалисти – „Уестърн“ (България е копродуцент с Германия и Австрия), „Кръвта на саамите“ и „120 удара в минута“. Прожекциите ще бъдат в седем български града – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян.

Председателят Таяни поздрави екипите на филмите финалисти и подчерта важната роля на наградата „ЛУКС“ за популяризирането на европейското кино, българската творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие.

„Седмото изкуство“ е родено тук, в Европа, и е двигател на култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включва също така r историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот“, заяви председателят на Европейския парламент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах