Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кевин Спейси търси сценаристи в България

Актьорът, заедно с Trigger Street Productions и Jameson, на лов за перспективни филммейкъри

Кевин Спейси знае колко трудно може да бъде навлизането в кино индустрията. След своя успех, той чувства колко важно е „да върне асансьора обратно долу”. - Кевин Спейси търси сценаристи в България

Кевин Спейси знае колко трудно може да бъде навлизането в кино индустрията. След своя успех, той чувства колко важно е „да върне асансьора обратно долу”.

Конкурсът Jameson First Shot вече е и в България. Заедно с Кевин Спейси, Trigger Street Productions и Jameson тръгват на лов за най-надарените и перспективни филммейкъри в света, които да разкажат завладяващите си истории. Трима победители ще имат изключителната възможност да превърнат сценариите си в късометражни филми – с участието на Маги Джилънхол – и да реализират своите премиери в Лос Анджелис, в компанията на някои от най-големите имена в световното кино.

Целта на конкурса е да даде силен старт на талантите в индустрията. Той подтиква амбициозните кинаджии да бъдат смели, да пишат за това, което е истински важно за тях, да разказват историите, които искат да бъдат разказани и в крайна сметка да реализират своя филм. Jameson First Shot търси скритите професионалистите и мечтателите, хората с големи идеи и неутолимо желание да творят.

Кевин Спейси знае колко трудно може да бъде навлизането в кино индустрията. След своя успех, той чувства колко важно е „да върне асансьора обратно долу”, както му е казал веднъж менторът му Джак Лемън.

„Не е важно къде се намира някой, важно е къде може да стигне след 10 години, ако е окуражаван, мотивиран и воден”, казва Спейси.

Световният продуцент Дана Брунети, който ще бъде неотлъчно до победителите, докато те работят по своите филми, вижда конкурса като възможност за кинаджиите извън Холивуд да заблестят:

„Отворихме конкурса за държави от целия свят; повече държави означава повече надарени хора. Холивуд няма монопол над таланта и ние искаме да видим какво може да ни предложи светът“.

Маги Джилънхол ще играе главната роля в тазгодишните три филма победители. Тя е известна със своя смел избор на филми, от „Дони Дарко” до „Черният рицар”. Номинациите за Оскар за второстепенна роля в „Лудо сърце” и два Златени глобуса за главна роля в „Секретарката” и „Шери Бейби” доказват безспорния ѝ талант и диапазона на актьорските ѝ възможности. Не по-малко блестяща е и на театралната сцена в скорошния ѝ дебют на Бродуей с „Истинските неща”. Последната ѝ роля на Неса Стейн в „Благородна жена” пък ѝ донася Златен глобус, номинация за наградата SAG, а в момента е номинирана за престижния приз Еми.

Какво търси Маги в един сценарий? Актрисата препоръчва да се погледнат нещата от друг ъгъл:

„Наблюдение, което не сме видели, което е истинско, в което хората се откриват, което е объркано – каквито сме всички“.

За амбициозните филммейкъри, които нямат търпение да се впуснат в надпреварата, Маги препоръчва:

„Включете малко от истинското си аз в това, което правите – доброто изкуство изисква уязвимост”.

В петото издание на конкурса Jameson разширява зоната на държавите участнички, за да даде повече възможности на скритите таланти да покажат своята работа. Конкурсът е отворен за участници от Англия, Ирландия, Индия, Австралия, Канада, България, Южна Африка, Кения, Русия и Съединените щати.

Конкурсът на Кевин Спейси вече е отворен за апликации. Правилата, включително дължината и темата, може да бъдат прочетени тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90