VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмовият център най-сетне с директор

Жана Караиванова-Петрова печели конкурса след две години без титулярен шеф на агенцията

Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Снимка: Емил Георгиев - Филмовият център най-сетне с директор

Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Снимка: Емил Георгиев

Истинско чудо в Националния филмов център – след безчет неуспешни опити да бъде избран нов директор на агенцията, поредният конкурс даде резултати. При това, изненадващи – двама от четиримата кандидати (всеки от които се е явявал и преди за поста) имат необходимия брой точки, за да бъдат избрани. Името на новия директор е Жана Караиванова-Петрова.

Бившият директор на Филмовия център, Александър Донев, също се е справил, но е класиран на второ място. Владимир Гюров и Любомир Янакиев остават с недостатъчно точки.

Интересно е, че същите четирима кандидати се явиха на конкурса за директор и през август тази година – трима от тях го бяха правили и преди, а за Караиванова бе дебют. Тогава никой не събра необходимия брой точки според комисията.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно бе Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, също ръководил като временен директор), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения тогава от Министерството на културата конкурс. Оказа се обаче, че са нужни цели две години, докато за поста бъде излъчен титуляр.

Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Родена в София през 1961-а, тя завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1984 г. със специалност актьорско майсторство. През 80-те и 90-те играе в Народния театър „Иван Вазов“, има и 17 игрални филма в биографията си. От 1994-а живее в Ню Йорк и в София. Основател на Фондация за българо-американски културен обмен. През 2010 г. Караиванова създаде Фестивала за независимо американско кино в София So Independent.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС