VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмовият център отново без директор

Нито един от кандидатите не е издържал конкурса, за пореден път

От години Националният филмов център няма титулярен директор. - Филмовият център отново без директор

От години Националният филмов център няма титулярен директор.

Нито един от четиримата кандидати за директор на Националния филмов център не е издържал успешно конкурса в Министерството на културата. Така агенцията продължава да е без титулярен шеф вече от години.

Трима от четиримата желаещи да поемат Филмовия център се бяха явявали на конкурс и преди – Александър Донев, Владимир Гюров и Любомир Янакиев (Донев вече го е и ръководил), а четвъртият бе Жана Караиванова-Петрова.

Преди конкурса сега част от кандидатите поискаха събеседването да бъде излъчвано на живо за повече прозрачност. Те цитираха и слухове във филмовите среди, че „конкурсът отново ще бъде провален и няма да бъде избран никой“.

Вижте още: КАНДИДАТИТЕ: ИЗБОРЪТ ЗА ШЕФ НА НФЦ ДА Е НА ЖИВО ОНЛАЙН

В крайна сметка конкурсът наистина бе показан в реално време в YouTube – а оттук насетне това ще бъде редовна практика за Министерството на културата. Сред условията за кандидатстване за ръководни постове от няколко дни се посочва и точка, че ако всички „препитвани“ са съгласни, конкурсът ще се излъчва на живо.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно е Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, отказал се от позицията също на и.д. изпълнителен директор), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения от Министерството на културата конкурс. През февруари 2016-а обаче се оказа, че победител няма – никой от четиримата участници не бе събрал достатъчно точки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90