VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Филмовият център отново без директор

Нито един от кандидатите не е издържал конкурса, за пореден път

От години Националният филмов център няма титулярен директор. - Филмовият център отново без директор

От години Националният филмов център няма титулярен директор.

Нито един от четиримата кандидати за директор на Националния филмов център не е издържал успешно конкурса в Министерството на културата. Така агенцията продължава да е без титулярен шеф вече от години.

Трима от четиримата желаещи да поемат Филмовия център се бяха явявали на конкурс и преди – Александър Донев, Владимир Гюров и Любомир Янакиев (Донев вече го е и ръководил), а четвъртият бе Жана Караиванова-Петрова.

Преди конкурса сега част от кандидатите поискаха събеседването да бъде излъчвано на живо за повече прозрачност. Те цитираха и слухове във филмовите среди, че „конкурсът отново ще бъде провален и няма да бъде избран никой“.

Вижте още: КАНДИДАТИТЕ: ИЗБОРЪТ ЗА ШЕФ НА НФЦ ДА Е НА ЖИВО ОНЛАЙН

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В крайна сметка конкурсът наистина бе показан в реално време в YouTube – а оттук насетне това ще бъде редовна практика за Министерството на културата. Сред условията за кандидатстване за ръководни постове от няколко дни се посочва и точка, че ако всички „препитвани“ са съгласни, конкурсът ще се излъчва на живо.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно е Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, отказал се от позицията също на и.д. изпълнителен директор), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения от Министерството на културата конкурс. През февруари 2016-а обаче се оказа, че победител няма – никой от четиримата участници не бе събрал достатъчно точки.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg