Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сътресение в киното, Филмовият център отново без директор

Павел Васев заминава за Москва, за да оглави Българския културен център

Павел Васев заминава за Москва. Снимка: Румен Добрев - Сътресение в киното, Филмовият център отново без директор

Павел Васев заминава за Москва. Снимка: Румен Добрев

Още една от горещите точки в културата остава без директор. Павел Васев спечели конкурс за шеф на Българския културен център в Москва и временно ръководеният от него Национален филмов център отново е обезглавен.

Васев си тръгва от институция, в която сътресението е начин на живот. Няма сесия за финансиране на нови филми без скандали, а напоследък и без блокиране с дела, което стопира производството на спечелилите субсидия проекти за неопределено време. Затова например филмът „Възвишение“ по романа на Милен Русков няма да може да излезе догодина за 140-годишнината от избухването на Априлското въстание.

Бившият директор на Народния театър се опита да вкара ред и за първи път в историята на НФЦ поиска от някои продуценти – получили пари за филми, но незаснети и с нередовни документи – обратно държавната субсидия. Най-големият длъжник на Филмовия център се оказа тандемът Димитър Митовски и Димитър Гочев, двамата трябва да връщат 900 хил. лв. за четири филма – „Люси“, „Червено злато“, „Салтомортале“ и „Бодливото свинче“.

Васев се опита да прокара промени в Закона за филмовата индустрия в устройствения правилник на НФЦ, защото двата са в противоречие (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Сега той оставя тези процеси в ръцете на следващия шеф на тази най-важна за бъдещето на българското кино институция.

До дни Министерството на културата ще назначи нов временно управляващ длъжността директор на Националния филмов център. В момента тече конкурс за титуляр на поста.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90