Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Финалът на Реформата: театър за 1 лв.

Три спектакъла срещу общ билет от 12 лв. в Сатирата

„Волпоне” от Бен Джонсън, постановка на проф. Здравко Митков, ще се играе през уикенда в Сатирата за 3 лв. билета - ако си купите пакетен билет за още 2 спектакъла.  - Финалът на Реформата: театър за 1 лв.

„Волпоне” от Бен Джонсън, постановка на проф. Здравко Митков, ще се играе през уикенда в Сатирата за 3 лв. билета - ако си купите пакетен билет за още 2 спектакъла.

Реформата в сценичните изкуства изживява своя мълчалив финал. Никой не го заявява официално, защото няма да има рязане на ленти, но на сцената е окачена ножица. Както пушката на Чехов в първо действие, която няма начин да не гръмне преди края – така и ножицата май ще влезе скоро в употреба в театъра.

Получили през 2010-а гръмкото обещание: колкото повече работите, толкова повече ще ви плащат; разколебани след скандали, циркове, признания колко са много, твърде много…; гласът на артистите затихна в най-обикновен хленч. Театрите вдигнаха ръце, предадоха се и си сложиха цена, подходяща за случая: най-ниската, 1 лв.

За 1 лв. в Сатиричния театър се предлагат билетите за прекрасния детски спектакъл „Шумът на върбите“ от Кенет Греъм – история за обитателите на една гора, животни, които живеят като хора, едва преживяват зимата и мечтаят за чудото на пролетта, когато природата ще рипне и ще покрие със зеленина страданията им.

Такава бе доскоро надеждата и на обитателите на българския театър – да се случи най-сетне онова, което им бе обещано преди 5 години: по-висок стандарт на живот, по-висока стойност на труда им, на таланта, на вдъхновението. Държавата да подпомага изкуството, а не „Изгубена Станка“ от малкия екран.

Пролетта все пак дойде за някои охранени горски животни – у нас развеждани на синджир от г-жа Халтура, а в Америка убивани в името на г-н Оскар. Останалите си останаха да зъзнат по прашните клетки, по сцените. Едни играят „Шумът на върбите“, а други – „шумът на парите“.

Билетът за „Шумът на върбите“ се предлага за 1 лв. като бонус към друг пакетен пропуск от 12 лв., който предлага Сатиричния театър общо за три представления. Това са Bella Donna (29 януари, петък), „На другата сутрин” (30 януари, събота) и „Волпоне” (31 януари, неделя), по 4 лв. всяко. Промоция: четири спектакъла за 13 лв.

Живото изкуство никога не е струвало толкова евтино у нас. Двойно по-малко от киното – от произведения на запис, които се въртят през 2-3 часа. Дали защото действително евтиното ни се предлага като скъпо по телевизията? Не, телевизията няма вина за това, че публиката си стои по къщите и театралите я мамят като неопитомен звяр срещу 1 лв.

Мечката е много по-голяма и страшна.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90