Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Финалът на сезона на „Игра на тронове“: Хора умират

Две прости думи предричат трагедии в последния епизод тази година, „Ветровете на зимата“

По-голямата част от действието се очаква да е в Кралски чертог. Със сигурност обаче ще видим и Бран от другия край на света. - Финалът на сезона на „Игра на тронове“: Хора умират

По-голямата част от действието се очаква да е в Кралски чертог. Със сигурност обаче ще видим и Бран от другия край на света.

Хора умират. Две прости думи, скачени една за друга, за да оформят най-дълбокия аспект на човешкото съществуване – а и мантрата на „Игра на тронове“. Но те носят особено напрегнато значение, когато идват от режисьора Мигел Сапочник, човекът зад камерата на последните два епизода от сезон 6 на сериала. Вече видяхме изключителните му възможности в „Битката на копелетата“ – а в нощта срещу понеделник идва и гранде финалето от Вестерос за тази година, „Ветровете на зимата“.

Попитан от „Холивуд Рипортър“ как би описал последната серия на драмата на НВО, Сапочник се задоволява с простичкия отговор:

„Хора умират“.

Той не е единственият, който пази сакрално мълчание за края на сезона. Какво да очакват зрителите в завършека на сезона на „Игра на тронове“, след като за първи път сериалът почти изцяло мина извън книгите на Джордж Мартин? (Шестият роман от поредицата „Песен за огън и лед“, върху която е базирана продукцията на НВО, все още не е публикуван, като така сезон шест развива историята си само върху насоки от писателя; впрочем – името на последния епизод съвпада със заглавието на предстоящата книга.) При въпроси от американското издание към различни звезди от „Игра на тронове“ – да кажат по няколко думи за края – всички те едва-едва издават по нещо. Например:

Джема Уелън (Яра Грейджой): Вълнуващ, епичен, поразителен.

Кристофър Хивю (Тормунд): Спиращ дъха, страхотен, брилянтен.

Дийн-Чарлз Чапман (Томен Баратеон): Струва си чакането.

Том Улашия (Джакен Х’гхар): Краят е близо.

Лиъм Кънингам (Давос Държеливия): Знам точните думи, които искам да ви кажа, но те ще ви развалят епизода. Това е последното, което ще направя.

Вместо това Кънингам развива темата какво да очакваме, като коментира, че финалът ще е различен от тези на последните сезони – и то драстично. По думите му досега е имало изграждане до епизод 9, който е огромен. След това 10-ият започва подготовката за следващия сезон.

„Този път ще е доста различно – казва актьорът. – Определено може да се каже, че предстоят няколко изненади в следващата серия.“

Вижте още: „ИГРА НА ТРОНОВЕ“ – И ВАГНЕР БИ ХАРЕСАЛ ТАЗИ ОПЕРА

Този път само една снимка, на Церсей в гръб, илюстрира предстоящия епизод на „Игра на тронове“ – обичайно от НВО предлагат поне няколко.

Този път само една снимка, на Церсей в гръб, илюстрира предстоящия епизод на „Игра на тронове“ – обичайно от НВО предлагат поне няколко.

Като се прегледат изминалите пет сезона на „Игра на тронове“, Кънингам е прав – предпоследните епизоди обичайно са кулминацията. Нед Старк бе обезглавен в сезон 1, битката за Кралски чертог бе в №2, Червената сватба – в третия, след това бе сражението на Нощната стража с диваците, а Денерис се качи на дракон в петия. Последващите финали обичайно се занимаваха с последиците от тези грандиозни събития, ако и все пак да имаха своите обрати.

Последната серия на сезон шест определено лежи върху „Битката на копелетата“, може би най-силния епизод в сериала въобще. Но ако вярваме на Кънингам, финалът не му отстъпва.

„Той не е преговор – настоява той. – Предстоят важни събития.“

И за завършек, актьорът, чийто персонаж бе в центъра на събитията този сезон, казва три думи без нито един спойлер.

„Не го изпускайте.“

Съвет, който със сигурност всеки поклонник на който и да е от домовете във Вестерос, ще последва.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90