Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Финансирал ли е Ватиканът биографичния филм за Елтън Джон?

Реакция на музиканта след изявление на Църквата, че не може да благослови хомосексуалните връзки и еднополовите бракове

Сър Елтън Джон на премиерата на „Рокетмен“ на филмовия фестивал в Кан през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Финансирал ли е Ватиканът биографичния филм за Елтън Джон?

Сър Елтън Джон на премиерата на „Рокетмен“ на филмовия фестивал в Кан през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елтън Джон отправи критики към Ватикана заради „лицемерието“ на институцията по въпроса с еднополовите бракове. На 15 март Римокатолическата църква излезе с изявление, в което се казва, че не могат да благословят подобни бракосъчетания, тъй като хомосексуалните връзки са „извън неразривния съюз между мъжа и жената, отговорен за предаване на живота“.

Хомосексуалните връзки, продължава изявлението, не са „по план на Създателя“, затова не може да бъдат смятани за тайнство и да получат благословия.

Бог не може и няма да благослови грях“, допълват от Ватикана.

Изявлението е било одобрено от папа Франциск, който е изразявал публичната си подкрепа за хомосексуалните двойки.

Последваха реакции от редица активисти и защитници на ЛГБТ+ правата, сред тях и сър Елтън Джон. Музикантът, който е в брак с Дейвид Фърниш от 2014 г., сподели мнението си в социалните мрежи и го подкрепи с екранни снимки от новинарски заглавия. Едно от тях твърди, че Ватиканът е финансирал „Рокетмен“, биографичния филм за Елтън Джон от 2019 г., който изследва теми като музикалната слава, сексуалността и връзките на певеца с други мъже, отбелязва Би Би Си.

„Как Ватиканът отказва да благослови гей браковете, защото са „грях“, но все пак с радост е готов да обере приходите от инвестирането на милиони в „Рокетмен“ – филм, който разказва, че намирам щастието в брака си с Дейвид??“, попита той в Туитър и придружи публикацията си с хаштаг „лицемерие“.

Говорител на Елтън Джон потвърди участието на Ватикана в създаването на филма:

„Инвестицията им е отразена в много достоверни новинарски издания, включително във „Файненшъл таймс“. Няма какво повече да коментираме“.

Новината за инвестицията в „Рокетмен“ се появява и в разследване на италианския вестник „Corriere Della Sera“, където се позовават на информация от фонд, частично финансиран от ватиканския секретариат. Държавният секретариат е един от най-влиятелните департаменти във Ватикана, от векове служителите му се грижат за всичко в Църквата – от администрацията до дипломатичните отношения и финансовите ангажименти. Вестникът твърди, че Ватиканът е инвестирал около 4 млн. евро в „продукцията на филми като най-новия „Мъже в черно“ и биографията на Елтън Джон „Рокетмен“. Около 1 млн. евро от тази сума са отишли за „Рокетмен“, посочва изданието.

Не е ясно доколко от Ватикана са проследили тези инвестиции. Част от парите във въпросния фонд идват от „Peter’s Pence“, папска благотворителна организация, която събира дарения от католици, отбелязват от италианския вестник. Но със сигурност използването на средства от „Peter’s Pence“ подлежи на строг контрол след разследване на институцията от същата 2019 г. за инвестиции в имоти в Лондон.

През 2020 г. подобно разследване излезе и във „Файненшъл таймс“. Скоро след публикуването на материала папа Франциск нареди тотална реорганизация на финансите на Ватикана и отне от Държавния секретариат правото да управлява фондовете.

И до днес официална реакция от името на папата няма.

Според Франсис де Бернардо, директор на католическата гей организация „New Ways Ministry“, няма разминаване между доктрината на Църквата и посланията, които изповядва „Рокетмен“.

„Рокетмен“ разказва за хомосексуален мъж, който се бори да приеме идентичността си – казва той пред Би Би Си. – Това е пасторален въпрос, към който папа Франциск е чувствителен. Доктрината на Църквата подкрепя идеята да се окаже помощ на хората да осъзнаят и приемат своята хомосексуална ориентация. Но благославянето на еднополовите брачни съюзи е друга тема, тъй като засяга доктрината за брака.“

Де Бернардо изразява съмнение, че папа Франциск е пряко замесен във финансирането на „Рокетмен“.

Решения от този тип обикновено се взимат на по-ниско ниво“, коментира той.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС