Фино, изискано, нечовешко…

Днес Венци Занков ще връчи своя Железен орден за съвременно изкуство за десети път

Венци Занков (вдясно) връчва Железния орден за съвременно изкуство на Дан Тенев през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фино, изискано, нечовешко…

Венци Занков (вдясно) връчва Железния орден за съвременно изкуство на Дан Тенев през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Да живее Първи май – боен празник на труда и съвременното изкуство в България! Ако втората част от този лозунг ви озадачава, може би сте пропуснали, че в нашето време, не много богато на внимание, отличия и признание за ново изкуство, художникът Венцислав Занков се е заел еднолично да запълва някои културни пропуски и празнини на държавни и други институции.

От десет години, освен повод за профсъюзни и партийни шествия, Първи май е и ден, свързан със съвременното българско изкуство. За десети път днес, навръх рожденния си ден, един от най-трудещите се наши художници – Венци Занков, ще връчи своя „Железен орден за съвременно изкуство” на визуален артист, галерия или независима организация, действащи в полето на съвременното изкуство.

Както всяка година, награденият трябва да допринася с нов, различен поглед за разбирането му извън полезрението на масмедиите и официалната култура и изкуство, и да има ясен принос. Целта на отличието е и да открои независими артистични дейности, които надскачат местния контекст на „правене на изкуство”.

Сред мотивите за избора на новия кавалер на Железния орден за съвременно изкуство Венцислав Занков е написал малко енигматично:

Америка за България

„…Фино, изискано, нечовешко – поглед към реалност, без да знаем коя е, но сме сигурни, че може да я има точно такава, в естетика на отчуждеността, на прецизно отстранени самодостатъчни структури. Отстраненост в съзерцание на Битие в себе си, в което художникът е надзърнал през процепа на невъзможното. Присъстващото отсъствие на човешкото клони към източни практики, създаващи простота и съвършенство. И в тази своя практика художникът разбива всички клишета, с които може да е натоварено едно дигитално изображение“.

Новият носител на Железния орден ще бъде обявен на церемония тази вечер в „Хамбара“ на ул. „6-ти септември” 22, София. Началото на церемонията е от 19 ч.

Занков дава жокер кой е лауреатът с два цитата от него:

Истина е, че от години рисувам, ползвайки електричество. Нищо от това, което съм направил, нямаше да е възможно, ако не разполагах постоянно с еднофазен променлив ток с честота 50 Hz и напрежение 220 V. Винаги съм спазвал правилата за безопасност, без да ползвам гумени ръкавици (нали рисувам без ръце)“;

„Години наред се занимавах само с музика. Нямах никакво намерение пак да рисувам. За себе си бях стигнал до извода, че има смисъл да го правя отново, само ако мога да постигна с изображение същото усещане, което мога да постигна с музика. Тоест изразното средство е въпрос на избор“.

Някой може би вече се е досетил за кой съвременен творец става дума.

Железният орден за съвременно изкуство е основан е през 2010 г. от Венцислав Занков и първи носител на отличието става Веселина Сариева. През следащите години ордени получиха Д-р Галентин Гатев (2011), Руен Руенов (2012) – посмъртно, Иво Димчев (2013), Росица Гецова и Спартак Дерменджиев (2014), Дан Тенев (2015), Сдружение „Изкуство в действие” и неговият основател проф. Орлин Дворянов (2016), Косьо Минчев (2017) и Красимир Кръстев – RASSIM (2018).

ДС