VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Фино, изискано, нечовешко…

Днес Венци Занков ще връчи своя Железен орден за съвременно изкуство за десети път

Венци Занков (вдясно) връчва Железния орден за съвременно изкуство на Дан Тенев през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фино, изискано, нечовешко…

Венци Занков (вдясно) връчва Железния орден за съвременно изкуство на Дан Тенев през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Да живее Първи май – боен празник на труда и съвременното изкуство в България! Ако втората част от този лозунг ви озадачава, може би сте пропуснали, че в нашето време, не много богато на внимание, отличия и признание за ново изкуство, художникът Венцислав Занков се е заел еднолично да запълва някои културни пропуски и празнини на държавни и други институции.

От десет години, освен повод за профсъюзни и партийни шествия, Първи май е и ден, свързан със съвременното българско изкуство. За десети път днес, навръх рожденния си ден, един от най-трудещите се наши художници – Венци Занков, ще връчи своя „Железен орден за съвременно изкуство” на визуален артист, галерия или независима организация, действащи в полето на съвременното изкуство.

Както всяка година, награденият трябва да допринася с нов, различен поглед за разбирането му извън полезрението на масмедиите и официалната култура и изкуство, и да има ясен принос. Целта на отличието е и да открои независими артистични дейности, които надскачат местния контекст на „правене на изкуство”.

Сред мотивите за избора на новия кавалер на Железния орден за съвременно изкуство Венцислав Занков е написал малко енигматично:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„…Фино, изискано, нечовешко – поглед към реалност, без да знаем коя е, но сме сигурни, че може да я има точно такава, в естетика на отчуждеността, на прецизно отстранени самодостатъчни структури. Отстраненост в съзерцание на Битие в себе си, в което художникът е надзърнал през процепа на невъзможното. Присъстващото отсъствие на човешкото клони към източни практики, създаващи простота и съвършенство. И в тази своя практика художникът разбива всички клишета, с които може да е натоварено едно дигитално изображение“.

Новият носител на Железния орден ще бъде обявен на церемония тази вечер в „Хамбара“ на ул. „6-ти септември” 22, София. Началото на церемонията е от 19 ч.

Занков дава жокер кой е лауреатът с два цитата от него:

Истина е, че от години рисувам, ползвайки електричество. Нищо от това, което съм направил, нямаше да е възможно, ако не разполагах постоянно с еднофазен променлив ток с честота 50 Hz и напрежение 220 V. Винаги съм спазвал правилата за безопасност, без да ползвам гумени ръкавици (нали рисувам без ръце)“;

„Години наред се занимавах само с музика. Нямах никакво намерение пак да рисувам. За себе си бях стигнал до извода, че има смисъл да го правя отново, само ако мога да постигна с изображение същото усещане, което мога да постигна с музика. Тоест изразното средство е въпрос на избор“.

Някой може би вече се е досетил за кой съвременен творец става дума.

Железният орден за съвременно изкуство е основан е през 2010 г. от Венцислав Занков и първи носител на отличието става Веселина Сариева. През следащите години ордени получиха Д-р Галентин Гатев (2011), Руен Руенов (2012) – посмъртно, Иво Димчев (2013), Росица Гецова и Спартак Дерменджиев (2014), Дан Тенев (2015), Сдружение „Изкуство в действие” и неговият основател проф. Орлин Дворянов (2016), Косьо Минчев (2017) и Красимир Кръстев – RASSIM (2018).

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg