Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тони Морисън с награда ПЕН за цялостен принос

Отличието за превод отиде при бразилска книга с разкази, „Физика на тъгата“ бе финалист

Тони Морисън е носителка на „Пулицър“ (за „Възлюблена“ през 1988-а), президентски медал на Свободата (2012), Нобелова награда за литература (1993) и много други почести. - Тони Морисън с награда ПЕН за цялостен принос

Тони Морисън е носителка на „Пулицър“ (за „Възлюблена“ през 1988-а), президентски медал на Свободата (2012), Нобелова награда за литература (1993) и много други почести.

Тони Морисън печели наградата ПЕН на името на Сол Белоу за постижения в американската проза. В журито, определило победителката, която ще получи 25 хиляди долара, са били Луиз Ердрич, която спечели отличието през 2014; Франсин Проус и Дина Менгесту. Тони Морисън е носителка на „Пулицър“ (за „Възлюблена“ през 1988-а), президентски медал на Свободата (2012), Нобелова награда за литература (1993) и много други почести.

ПЕН обяви и носителите на няколко други отличия. Скот Елсуърт получава наградата ПЕН/ESPN за литература на спортна тема (с парична премия от 5 хил. долара) за The Secret Game: A Wartime Story of Courage, Change and Basketball’s Lost Triumph („Тайната игра: Военновременна история за кураж, промяна и пропуснат баскетболен триумф“). Нанси Принсентал спечели наградата Пен/Джаклин Б. Уелс за биография (също 5 хил. долара), за Agnes Martin: Her Life and Art („Агнес Мартин: Нейният живот и изкуство“).

Малко не достигна на романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов да спечели наградата ПЕН за превод. Преводът на книгата, дело на Анжела Родел, бе един от петте финалиста за отличието в категорията за преводи. В крайна сметка спечели „Събрани разкази“ на бразилската писателка Кларис Лиспектор, в превод от португалски език на Катрина Додсън.

Останалите в краткия списък за приза бяха нов превод на „Престъпление и наказание“ на Достоевски, „Виелицата“ на Владимир Сорокин и „Кухо сърце“ на Виола ди Градо. Победителят получава парична награда от 3 хил. долара.

На английски език „Физика на тъгата“ излезе през 2015-а година, чрез американското независимо издателство Open Letter. Наскоро стана ясно, че то подготвя публикуването и на друг български роман – „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов. Той ще бъде в превод на Изидора Анжел.

Победителите на наградите ПЕН ща бъдат почетени на специална церемония на 11 април. Лауреатът на приза за дебют в прозата на името на Робърт У. Бингъм на стойност 25 хил. долара предстои да бъде обявен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg