Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Физика на тъгата“ поставен сред трите най-добри късометражни анимации на 2019-а

Специалистите за филма на Теодор Ушев: Хипнотизиращо произведение, което ви оставя без думи. Шедьовър

Кадри от трите късометражни анимационни филма, определени от експерти за произведенията с най-високи художествени качества в предварителния списък за „Оскар“ - „Физика на тъгата“ поставен сред трите най-добри късометражни анимации на 2019-а

Кадри от трите късометражни анимационни филма, определени от експерти за произведенията с най-високи художествени качества в предварителния списък за „Оскар“

Вече имаме добра представа кои късометражни анимации ще се състезават за предстоящите оскари в тази категория. Предварителният списък е обявен – големият въпрос е кои от тези над 90 филма се открояват с най-високи художествени качества. Така започва статия от 21 ноември в сайта „Cartoonbrew“, специализирана медия за новини от света на анимацията, в която „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев е поставен сред трите най-добри късометражни анимационни филма тази година.

Под заглавието „Това са най-добрите кратки анимации в състезанието за тазгодишния „Оскар” стои колаж с кадри от три заглавия и един от тях е от филма по романа на Георги Господинов.

За да придобием по-добра представа за тазгодишната конкуренция, авторът на текста Алекс Дудок де Вит е събрал мнения на специалисти в областта на късометражната анимация – критици и директори на фестивали от цял ​​свят, които са гледали много от филмите, конкуриращи се тази година. Всеки от тези експерти е бил поканен да посочи любимия си филм и следващите четири най-добри от предварителния списък на вече одобрените заглавия за участие в оскаровата надпревара. Специалистите трябвало да напишат и по няколко думи за филма, който поставят на първо място. Участниците в проучването избрали общо 23 филма. Трите заглавия, събрали най-много гласове са:

1. „Acid Rain“ (Киселинен дъжд) на Томек Попакул, Полша – 12 гласа
2. „Физика на тъгата” на Теодор Ушев, Канада – 10 гласа
3. „Daughter“ (Дъщеря) на Даря Кашчеева, Чехия – 7 гласа

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Предлагаме ви мненията за трите филма начело.

Жанет БОНД, директор на фестивала за анимационно кино GLAS, САЩ
Топ избор: „Acid Rain“ — Томек Попакул, Полша

„Acid Rain“ е смел и амбициозен филм, емблематичен за следващото поколение. Това е много истинска история, базирана на реални преживявания, с истински хора. Както естетически, така и повествователно, това е освежаващо честно и искрено изобразяване на една субкултура. Като автор на филми, аз съм истински вдъхновен от „Acid Rain“ и се радвам, че това е посоката, в която върви това изкуство.

Роб МЪНДАЙ, главен редактор на сайта за късометражни филми „Short of the Week“, Великобритания
Топ избор: „Daughter“ – Даря Кашчеева, Чехия

В тази история за неизговорена, безусловна любов, в която всеки може да открие познати неща, Кашчеева рисува проблемните отношения между баща и дъщеря, докато родителят лежи в болница. Разказана с кинетична енергия, завладяващо майсторство и личен сюжет, тази кратка анимация трудно може да бъде победена.

Никола ТИС, журналист, 24 images, Франция
Топ избор: „Физика на тъгата” — Теодор Ушев, Канада

„Физика на тъгата” е най-цялостното произведение на Теодор Ушев, което в един момент може да преосмисли цялата му филмография – за тези, които вече познават работата му. Но в същото време Ушев обновява техниката си, разширява темите си и доказва, че е в състояние да работи още по-задълбочено. За онези, които не познават предишните му филми, „Физика на тъгата“ предлага интензивно картина на изминалия половин век: докосва вътрешното „аз“ на автора толкова, колкото и нашето. Това е едновременно универсално и дълбоко уникално произведение.

Каролина Лопес КАБАЛЕРО, директор на международния анимационен фестивал Анимак в Лерида, Испания
Топ избор: „Физика на тъгата” — Теодор Ушев, Канада

Във време, в което изкуственият интелект вече е част от нашия живот, някои от любимите ми напоследък анимационни късометражни филми носят ясни човешки следи. Паметта и личните събития са централни за техните сценарии и те имат силен графичен стил, включващ ръчно изработени елементи. Всички те събуждат идеи и чувства и предлагат едно фундаментално пространство: пространството между филма и мястото на зрителя. „Физика на тъгата” е майсторски написан и режисиран. Ритъмът на думите, музиката и настоятелните образи, създадени с техниката енкаустика, ви тласкат през царството на детството и бурите на живота с отблясъци на чиста поезия.

Марко де БЛОА, артистичен директор на фестивала Les Sommets du cinéma d’animation (Върховете на анимационното кино), Канада
Топ избор: „Физика на тъгата” — Теодор Ушев (Канада)

„Физика на тъгата“ е вероятно най-личният филм на Теодор Ушев. Можем да видим в него следи и реминисценции от всичките му предишни филми. Това е хипнотизиращо произведение, което ви оставя без думи. Изработена с енкаустична живопис, тази главозамайваща одисея се случва в точката, в която ХХ век отстъпва на XXI, и където Изтокът среща Запада. Съвременен шедьовър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3