Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Физика на тъгата“ с номинация за наградата PEN

Английският превод на романа на Георги Господинов, дело на Анджела Родел, се нарежда до книги на Достоевски и Модиано

Наградата за превод на проза на организацията PEN се връчва ежегодно и е придружена от парична премия – 3 хиляди долара. Снимка: Румен Добрев, архив - „Физика на тъгата“ с номинация за наградата PEN

Наградата за превод на проза на организацията PEN се връчва ежегодно и е придружена от парична премия – 3 хиляди долара. Снимка: Румен Добрев, архив

Поредно признание за Георги Господинов отвъд границите на България! Американското издание на романа му „Физика на тъгата“, претворено на английски език от Анджела Родел, е сред десетте номинирани за наградата PEN в категорията за преводна проза – редом до книги на нобеловия лауреат за литература Патрик Модиано и Фьодор Достоевски.

Наградата за превод на проза на организацията PEN се връчва ежегодно и е придружена от парична премия – 3 хиляди долара. В журито в сегашното издание попадат Елизабет Жакет, Авия Къшнър, Роналд Майер, Сара Нович и Джефри Зукерман.

Сред номинираните преводи са „Парижко ноктюрно“ на Патрик Модиано, който спечели Нобелова награда за литература през 2014 г. (на български език книгата е излизала като „Среднощно произшествие“ през 2008 г.).

Кориците на десетте селектирани за наградата книги.

Кориците на десетте селектирани за наградата книги.

Кандидат за приза е и нов превод на „Престъпление и наказание“ на Достоевски – дело на Оливър Реди. Друга позната и у нас книга сред номинациите е „Виелица“ от Владимир Сорокин, преведена на английски от Джейми Гембръл.

Предстои от десетте кандидати да бъдат излъчени петима финалисти. Те ще бъдат обявени на 2 февруари догодина. Победителите в почти всички категории, сред които освен за превод на проза и поезия има и такива за оригинални текстове, ще станат ясни на 1 март. Общият награден фонд на отличията е 200 хиляди долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg