Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Физиката“ на Теодор Ушев – за поколението, което не успя да направи света по-добър

Художникът разказва за вдъхновението да превърне във филм романа на Георги Господинов (видео)

Кадър от 27-минутния анимационен филм „Физика на тъгата“ - „Физиката“ на Теодор Ушев – за поколението, което не успя да направи света по-добър

Кадър от 27-минутния анимационен филм „Физика на тъгата“

Как се вдъхновява да направи филм по смятаната за невъзможна за адаптиране книга „Физика на тъгата“ споделя Теодор Ушев пред изданието „Zippy Frames“. Художникът режисьор разказва за използваната техника енкаустика, предлага видео от процеса си на работа. 27-минутният анимационен филм „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов ще бъде показан премиерно на Международния филмов фестивал в Торонто  (5-15 септември).

Вижте още: ПЪРВИ ТРЕЙЛЪР НА „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“

„Естественият, на пръв поглед неструктуриран наратив на „Физика на тъгата“, отговаря на стила на анимиране и рисуване на Ушев“, пише „Zippy Frames“. Романът на Господинов от 2011 г. му носи международна слава, преведен е на множество езици. Филмът ще проследи живота на неназован за читателя мъж, потънал в спомени за детството си в България и за меланхоличното си пребиваване в Канада като по-възрастен. Ушев казва, че се припознава в разказа, защото смята себе си за част от онова „изгубено поколение“.

Мисля, че беше лятото на 2011-а, когато за пръв път взех книгата на Господинов – разказва режисьорът пред „Zippy Frames“. – Тогава тя вече имаше култов статут в България на нещо различно, модерно, извън българската традиция. Не я прочетох веднага. Някъде към есента я приключих, мисля. Развълнува ме силно – беше книга за мен, за моето поколение.

Америка за България

Господинов е само с две седмици по-възрастен от Ушев, което толкова впечатлило художника, че решил да потърси писателя и в крайна сметка да напише сценарий.

Използвах изречения от книгата, размествайки местата им. Този процес продължи до последната чернова – непрекъснато имаше промени в конструкцията, в сценария – разказва Ушев. – В края от книгата излязоха други идеи. Но историята е просто „времева капсула“ на откраднати истории от моето детство, детството на Господинов и на много от приятелите ми. Звучи автобиографично, но не е. Рисувам мой портрет, портрети на дъщеря ми, на баща ми, за да разкажа историята на цялото поколение Х. Като Фаюмските портрети по саркофазите – пълни с истории. Разкази за нещастието и тъгата на едно поколение, което имаше шанса, надеждите и възможността да направи света по-добър. И се провали.“

Силно повлиян от гръцката митология (като линия през романа преминава историята на Минотавъра, който се опитва да намери изход от лабиринта), тя не е единственото прастаро нещо в проекта. „Физика на тъгата“ е първият филм, анимиран с техниката енкаустика. Тя се използва от древността – рисува се с нагрят пчелен восък, към който се добавят пигменти. Получената смес се полага върху дървена плоскост, платно или друга повърхност.

С „Физика на тъгата“ исках да създам саркофаг на моето поколение“, казва Теодор Ушев.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg