Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Физици искат „Интерстелар“ да се показва в училищата

За първи път филм представя черна дупка такава, каквато е в действителност

Специално за филма компанията за визуални ефекти е разработила изцяло нов софтуерен набор, който позволява да се изчисли пътя на слънчевите лъчи през изкривеното пространство около черната дупка.  - Физици искат „Интерстелар“ да се показва в училищата

Специално за филма компанията за визуални ефекти е разработила изцяло нов софтуерен набор, който позволява да се изчисли пътя на слънчевите лъчи през изкривеното пространство около черната дупка.

Филмът „Интерстелар“ да бъде включен в учебната програма. За това се застъпват учени с публикации в Американския журнал за физика и в „Класическа и квантова гравитация“. Изследователите обясняват, че призивът им идва след прозрението за черните дупки, дошло в резултат на визуалните ефекти във филма. Физиците подчертават, че изобразяването на „червейните дупки“ там е научно точно.

„Физиката винаги е била много внимателно проверявана от експертите, за да е точна. Публикацията трябва да окуражи учителите да показват филма „Интерстелар“ в класовете си при преподаването на общата теория на относителността“, аргументира теоретичният физик д-р Дейвид Джаксън в американския журнал.

Пред Би Би Си режисьорът на филма Кристофър Нолан обяснява, че коментарите на д-р Джаксън, както и двете публикации, са много важни за него.

„От самото начало всички ние вярвахме, че е време да вдъхновим едно друго поколение да погледне отвъд, да погледне отново към звездите – казва режисьорът. – Надявахме се, че с поставянето на науката на екран и правейки я развлекателна за децата, можем да подтикнем астронавтите на утрешния ден – това беше крайната цел на проекта ни.“

По „Интерстелар“ Нолан е работил с Кип Торн, професор по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт, а също и един от изпълнителните продуценти на филма. Визията на Торн е била да създадат научно-фантастичен филм с истинска наука, втъкана в историята.

„Филми като „Интерстелар“, като „Контакт“, като „2001: Една одисея в космоса“ са вдъхновения за младите – обяснява проф. Торн. – Голям брой хора, на които съм преподавал като физик, са навлизали в тази материя именно заради заглавия като тези. Така че ако искаш да направиш филм, който наистина привлича младежите към науката, той трябва да е научно обоснован и точен.“

Дизайнерите на „Интерстелар“ са рисували на базата на научни уравнения при създаването на компютърно-генерираните ефекти във филма. Особено внимание е обърнато на репрезентацията на супермасивна черна дупка във филма и „червейна дупка“, която свързва нашата Слънчева система с друга галактика.

Специално за филма компанията за визуални ефекти е разработила изцяло нов софтуерен набор, който позволява да се изчисли пътят на слънчевите лъчи през изкривеното пространство около черната дупка. Програмата създава изображения с изключително висока разделителна способност, подходящи за холивудски филм. А получените снимки разкриват деликатни и фини модели, каквито не са наблюдавани никога преди.

В „Интерстелар“ впечатляващите визуални ефекти са погълнали голяма част от 165-те милиона долара бюджет. За първи път в историята на киното една черна дупка е показана такава, каквато бихме я наблюдавали отблизо. Всъщност ние виждаме ореола около нея, който представлява сиянието на акретационния диск, фокусирано от гравитационното ѝ поле.

Във филма космическият обект е наречен Гаргантюа – измислена, но напълно възможна свръхмасивна черна дупка, чиято маса е 100 млн. пъти по-голяма тази на Слънцето и се намира на 10 млрд. светлинни години от Земята. Гаргантюа се върти около оста си с 99,8 процента от скоростта на светлината, а около нея в орбита има няколко планети.

„Значението на науката беше в заложено в ДНК на проекта от самото начало – казва Нолан. – Опитахме да бъдем верни на първоначалния си импулс за вглеждане в реалността, на това, което е достъпно до нас от гледна точка на целия корпус на знанието, на реалната физика, на астрофизиката, на всички възможности, които невероятните концепции в тези науки предлагат.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС