Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Флорънс Найтингейл – жената, която показа силата на медицинската грижа

Днес се отбелязва Световният ден на медицинските сестри

Фотография на Флорънс Найтингейл, направена ок. 1860. Снимка: Хенри Херинг/Национална портретна галерия - Лондон - Флорънс Найтингейл – жената, която показа силата на медицинската грижа

Фотография на Флорънс Найтингейл, направена ок. 1860. Снимка: Хенри Херинг/Национална портретна галерия - Лондон

Преди 200 години на днешния ден във Флоренция се ражда жената, която ще създаде една от най-хуманните професии в света – тази на медицинската сестра.

Флорънс Найтингейл е дъщеря на британските аристократи Уилям и Франсис Найтингейл, които имали обичая да кръщават децата си на мястото, на което са се родили. Затова Флорънс носи името на Флоренция – столицата на Тоскана, където по това време живее семейството.

Получава бляскаво образование, владее няколко езика, но отказва да следва обичайния път на момичетата от нейната класа – съпруг, деца, скучен живот в провинцията. Флорънс се отдава изцяло на науката – нейната мечта е да спасява човешки животи. По това време е невъзможно жена да стане лекар, а милосърдните сестри са основно монахини и неомъжени възрастни жени, които предлагат повече духовна, отколкото здравна помощ. Тя все пак минава обучение за милосърдна сестра и през 1854 г. отива на фронта по време на Кримската война, където организира полевите болници, прилага собствените си принципи за здравна грижа и успява да спаси много повече войници, отколкото който и да е здравен работник преди нея. Така се ражда професията „медицинска”, а не „милосърдна” сестра.

Връщайки се в Англия, Флорънс Найтингейл продължава да налага стандарти, които изцяло променят картината в здравните заведения. Благодарение на нея в болниците през 1859 г. за пръв път прокарват канализация и въвеждат вентилация, а медицинският персонал минава през задължителна подготовка и започва да спазва строги хигиенни стандарти.

Другият ѝ сериозен принос е в областта на статистиката. Това е съвсем нова наука по онова време, но Флорънс се интересува сериозно от нея и чете трудовете на създателя ѝ Адолф Кетле. През 1858 тя издава книгата „Забележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците в британската армия”, придружена с кръгови диаграми, наречени от нея „петльов гребен”. Приносът ѝ към статистическото изучаване на етапите на заболяване и излекуване е огромен. През 1859 г. тя става член на Кралското статистическо общество.

На нейно име е наречен един от най-интересните психологически феномени – синдромът Найтингейл.  Така се нарича ефектът, при който лекарят или медицинската сестра започват да изпитват към своя пациент чувство, което много наподобява любов.

Отношението на съвременниците към Флорънс Найтингейл е възторжено. На нейно име се кръщават деца, кораби, дори състезателни коне. Лично кралицата се интересува от здравето ѝ.

Днес обаче и особено у нас изключителният принос на медицинските сестри към оздравяването на болните е по-скоро забравен, дори във времената на пандемия, когато всички очи са вперени в здравните работници. А те са тихите бойци на този фронт, без които всички усилия на лекарите и съдбата са просто ненужни.

Именно Флорънс Найтингейл показа на света това.

В Световния ден на медицинските сестри, който се отбелязва днес, е важно да помним – синдромът Найтингейл не е измислица. Хората, които се грижат за здравето ни, ни обичат. Важно е да им се отплатим със същото.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах