Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Флорида „чисти“ пиесите на Шекспир от пошлост

Учителите в щата ще избягват в уроците си проблемни теми като предбрачния секс в „Ромео и Жулиета“

Клеър Дейнс и Леонардо ди Каприо в сцена от „Ромео и Жулиета“ на режисьора Баз Лурман - Флорида „чисти“ пиесите на Шекспир от пошлост

Клеър Дейнс и Леонардо ди Каприо в сцена от „Ромео и Жулиета“ на режисьора Баз Лурман

Учителите във Флорида ще трябва да преподават само откъси от Шекспир, вместо целите пиеси на барда заради пошлост в текстовете му, съобщава NPR. Цензурата върху Шекспир стана възможна, след като бяха обновени указанията за преподаване, част от изменения щатски закон на губернатора Рон ДеСантис за родителските права в образованието, който ограничава уроците със сексуално съдържание.

Промените в учебните ръководства в държавните училища вече са в сила в окръг Хилзбъро. Новите ограничения са в съответствие с новото законодателство на Флорида, което ограничава учебни материали, „съдържащи порнография или неприлични изображения на сексуално поведение“.

„Има известна пошлост в Шекспир, тъй като това е продавало билети по неговото време“, коментира учител от окръг Хилзбъро, цитиран от „Тампа Бей Таймс“.

Не за първи път в обществото се поражда дискусия за сексуалното съдържание в произведенията на Шекспир. Нецензурното съдържание се отбелязва дори и в сайта на Кралската Шекспирова компания, отбелязва „Гардиън“:

„В миналото версии на Шекспировите пиеси са избирали да игнорират или да цензурират разговорния и сексуален език“, се казва в сайта на театралната трупа.

Дават се и няколко примера за проблемен по новите стандарти език, който „е бил добре разбран от оригиналната публика на Шекспир, но може би ще бъде не толкова очевиден за зрителите днес“.

Като един от доводите за „изчистването на Шекспир“ се посочва конкретно „Ромео и Жулиета“ – в сюжета на пиесата главните герои правят предрбачен секс, отбелязва „Асошиейтед Прес“.

Оригиналните текстове на шекспировите произведения ще бъдат достъпни за разглеждане в медийните центрове към училищата, уточниха от училищния окръг, който покрива района на град Тампа.

Вижте още: РЕНЕСАНСОВИ ТВОРБИ ОПРЕДЕЛЕНИ КАТО „ПОРНОГРАФИЯ“ ОТ РОДИТЕЛИ ВЪВ ФЛОРИДА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg