Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фолклор през „Елици“

Вокалният ансамбъл на Класическата гимназия с концерт в клуб „Студио 5“

Заедно със своя диригент хористите от „Елици“ събират, изследват и обработват църковни и народни песнопения, които записват по време на туровете на музикално-етнографската експедиция „Пелеа“ из България.  - Фолклор през „Елици“

Заедно със своя диригент хористите от „Елици“ събират, изследват и обработват църковни и народни песнопения, които записват по време на туровете на музикално-етнографската експедиция „Пелеа“ из България.

Българският фолклор е оцелял през вековете като древните езици и култури, изучавани в НГДЕК. Но занапред все по-често ще му се налага да „минава през илици“, за да преодолее безразличието на държавата. За щастие, има състави като „Елици“ – вокалния ансамбъл на Класическата гимназия, където освен почит към античността, изпитват респект и към родното музикално наследство. Формацията подготвя концерт „Фолклорна вечер“ на 12 април в столичния клуб „Студио 5“, събраните средства от който ще отидат за предстоящо тяхно участие зад граница.

Публиката ще чуе обработки на родни композитори като Филип Кутев, Христо Тодоров, Николай Кауфман, Петър Льондев, както и авторски композиции на диригента на ансамбъла Даниел Иванов – също възпитаник на НГДЕК. Приходите от входа на събитието ще подпомогнат участието на „Елици“ през месец май в петия юбилеен събор на българите в Словакия, посветен на Кирил и Методий и на 1100 години от кончината на Климент Охридски.

Историята на хоровата традиция в НГДЕК започва през 1981-а, когато е основан младежки състав за старинна българска църковна музика. Месеци по-късно е създаден и дамски хор за автентичен и обработен фолклор. Продължителите на тези хорове са членовете на вокален ансамбъл „Елици”, който обединява двата състава през 2009 г. Начело на новата формация е диригентът Даниел Иванов.

Съставът е участвал на редица престижни фестивали и концерти у нас и по света. През 2010 г. ансамбълът представи музикалното изкуство и култура на България на Международния фестивал „Капалест“ в град Банска Щявница, Словакия. Организаторите на форума подготвиха участието на хористите от НГДЕК на общо осем концерта в различни градове на страната. През 2012 г. хорът изнесе благотворителен концерт в помощ на реставрацията на Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул.

Заедно със своя диригент хористите от „Елици“ събират, изследват и обработват църковни и народни песнопения, които записват по време на туровете на музикално-етнографската експедиция „Пелеа“ из България. Началото й е поставено през 80-те години с ръководител диригентката и основателка на гимназиалните хорове Людмила Добринова. Голяма част от репертоара на „Елици“ съхранява музикалните находки на „Пелеа“.

През месец март, 2015 г., ансамбълът представи България на Международния фестивал на изкуствата в гр. Баарн, Холандия и спечели домакинството за страната ни на следващото издание на фестивала. Така през 2017 г. НГДЕК се готви да организира форума у нас с участието на хорове от Холандия, Англия, Франция и Германия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg