Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Фондация“: Добър сериал, ако не го сравнявате с книгите

Драска по повърхността на света, създаден от Айзък Азимов, пише критиката

На 24 септември „Епъл тв+“ пусна първите два епизода от сериала „Фондация“. - „Фондация“: Добър сериал, ако не го сравнявате с книгите

На 24 септември „Епъл тв+“ пусна първите два епизода от сериала „Фондация“.

ВНИМАНИЕ! Текстът разкрива част от сюжета на сериала.

С много силна заявка тръгна „Фондация“, сериалът на „Епъл“ по Айзък Азимов. Високобюджетната продукция ще се бори за зрителско внимание в един много силен за фентъзи и фантастиката кино- и телевизионен сезон – през октомври на големия екран тръгва „Дюн“, през ноември на малкия ще дебютират първите епизоди от „Колелото на времето“ на „Амазон“, а преди Коледа „Нетфликс“ пуска втория сезон на „Вещерът“.

В този контекст високите очаквания към „Епъл“ са оправдани, още повече, че Азимов има огромна маса почитатели. Първите два епизода дебютираха в платформата на 24 септември, третият ще тръгне на 1 октомври.

В основата на „Фондация“ застава фикционалната наука психоистория, която предсказва бъдещето на базата на миналото. Неин създател е Хари Селдън (Джаред Харис). Ученият предвижда падането на Галактическата империя и тридесет хиляди години хаос, но подобно на редица подобни случаи в човешката история, предупрежденията му са пренебрегнати от властимащите. Междувременно психоисторията набира популярност и се превръща в движение, а управляващите, които от години властват в Империята, започват да се страхуват за стабилността на статуквото.

Четирима са ключовите персонажи в тази история, всички те ще се изправят пред тежки и смъртоносни кризи. Ще се наложи да се съобразяват с променливия характер на последователите си, за да определят в крайна сметка съдбата на човечеството.

Важността на материала, на който сериалът се опира, веднага породи сравнения с „Игра на тронове“, отбелязват повечето издания. Хитовият сериал се смята за изключително успешна екранизация на книгите на Дж. Р. Р. Мартин и от години различни сериали се борят за публиката, останала в наследство. Но десетте епизода от първия сезон на „Фондация“ породиха спорове сред критиците, които в крайна сметка се обединяват около идеята, че сериалът е добър пример в жанра, само ако се разглежда отделно от литературния свят на Азимов.

Публикувани за пръв път през 40-те години, романите на Азимов от поредицата „Фондация“ представят свят на ръба на колапса. В опит да се спаси цивилизационния напредък, учени се оттеглят в далечен край на галактиката, за да съхранят знанията си за онези, които ще оцелеят.

„Сюжетът на „Фондация“ е представен само като „герои и злодеи се борят за спасението на човешкия вид“, но това е твърде просто за толкова сложен и често заплетен наратив – отбелязва Брайън Лоури, кинокритикът на Си Ен Ен. – Гойър и партньорите му са опитали да избегнат това, като се фокусират върху ключовите герои, но това напомня на упражнение от гимназията и човек остава с усещането, че може да се загуби, дори и без да чете романите.“

Материалът, на който се базира сериалът, безспорно е достатъчно мащабен, за да гарантира многобройни сезони, но усилията ще се обезсмислят, ако сериалът продължи само да драска по повърхността на света, създаден от Азимов, заключава критикът.

Според „Варайъти“ творчеството на Азимов трябва да се разглежда само като „вдъхновение“ за сериала. В тази своя осъвременена версия историята заблестява, полирана допълнително и от щедрия бюджет на „Епъл“, всяка стотинка от който личи на екрана, отбелязва Каролин Фрамки. Една от най-значимите промени например, която сработва умело, е буквалното клониране на императора в три различни негови версии – младия Зора, Ден, който е в разцвета на силите си, и по-възрастния Здрач. Тримата управляват вселената в продължение на 400 години.

„Поемайки материал с величината на Азимов, който се простира в поколения, векове и цели галактики, по-голямата част от работата на „Фондация“ е вече свършена – пише Фрамки. – Забележително е, че драмата е така организирана, че честите скокове във време и пространство почти никога не объркват зрителя. Само с няколко епизода „Фондация“ бързо дава заявка за научно-фантастичен епос с умно изграждане на историята, забележителна режисура и богати визуални ефекти, които с финес поставят границата между различните времеви линии.“

В период от човешката история, когато „Вярвай на науката“ е политическо изявление, „Фондация“ служи за не чак толкова прикрит коментар на нашето съвремие, пише Джеймс Понивожик в „Ню Йорк Таймс“. Протежето на Хари – Гаал Дорник, идва от планета, чиито лидери заклеймяват учените като еретици и отказват да признаят, че нивото на океаните се покачва. Междувременно Джаред Харис отново влиза в образа на обречения учен, който ни напомня за ролята му в минисериала на НВО „Чернобил“.

В актьорския състав са още Лий Пейс, Лора Бърн, Терънс Ман и др. Лу Лобел, млада чернокожа актриса, влиза в образа на Гаал Дорник, асистент на Селдън, който в книгите е от мъжки пол.

Шоурънър и изпълнителен продуцент е Дейвид С. Гойър („Батман в началото“, „Мъж от стомана“). В продуцентския екип е и Робин Азимов, син на Айзък Азимов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах