VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фондация осъди Национален фонд „Култура”

Това е първото дело, спечелено срещу фонда

Асен Асенов (вляво) с Амала Дианор, първия хореограф, ко-продуциран от „Big Pulse Dance Alliance“, първата европейска организация на европейските танцови фестивали, на която „One Dance Week“ е един от 12-те съучредители. Снимка: Личен архив - Фондация осъди Национален фонд „Култура”

Асен Асенов (вляво) с Амала Дианор, първия хореограф, ко-продуциран от „Big Pulse Dance Alliance“, първата европейска организация на европейските танцови фестивали, на която „One Dance Week“ е един от 12-те съучредители. Снимка: Личен архив

Национален фонд „Култура“ бе осъден за пръв път с окончателно решение на Върховния административен съд, съобщи за „Площад Славейков“ Асен Асенов от фондация „Едно за Култура и Изкуства“.

Фондацията е кандидатствала през 2021 г. за едногодишен грант в подкрепа на частни културни организации. Проектът е бил отхвърлен на ниво техническа комисия без сериозни аргументи и с неверни твърдения, че липсва самоучастие на кандидата.

Решението е взето от Управителния съвет на Национален фонд „Култура“, който впоследствие беше освободен от министър Атанас Атанасов. В решението на съда освен всичко останало е записано, че в протокола, с който е отказано финансирането, не става ясно кой член на УС как е гласувал, което прави документа невалиден от гледна точка на съда.

На 1 декември 2022 г. на последна инстанция Върховният административен съд е отсъдил в полза на фондация „Едно за Култура и Изкуства“.

„Това е първото спечелено дело срещу решение на Национален фонд „Култура“ във ВАС – отбеляза Асенов. – Така се създава прецедент и се надявам и други колеги да си потърсят правата.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС