Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фондацията на Джордж Клуни ще следи делото срещу Навални

„Клуни за справедливост“ ще съобщава дали процесът срещу руския дисидент протича в съответствие с международните закони

Делото за клевета срещу Алексей Навални ще започне на 5 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фондацията на Джордж Клуни ще следи делото срещу Навални

Делото за клевета срещу Алексей Навални ще започне на 5 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондацията „Клуни за справедливост“, основана от Джордж и Амал Клуни, ще наблюдава делото за клевета, заведено срещу руския опозиционер Алексей Навални. Специален екип на организацията ще следи дали процесът протича съгласно международното право и дали се спазва свободата на изразяване и правото на справедлив процес, пише сайтът „Дедлайн“.

Навални, изявен критик на руския президент Владимир Путин, бе осъден по-рано тази седмица на 3,5 години ефективно лишаване от свобода в колония с общ режим – за нарушение на условната си присъда по друг случай. Това е делото за клевета от ветеран от Втората световна война. Процесът бе насрочен за 20 януари, но се отложи за 5 февруари заради карантината на Навални след завръщането му от Германия. Дисидентът бе арестуван веднага след пристигането си на руска територия.

Навални бе обвинен за „опозоряването на честта и достойнството“ на Игнат Артьоменко. Той и негови съратници бяха показани в про-кремълско видео, в което изразяват подкрепата си за конституционните промени за увеличаване на правомощията на президента. В публикация от юни миналата година блогърът определи Артьоменко и останалите за „срам за страната“, „предатели“, „хора без съвест“ и „продажни лакеи“.

Навални се радва на широко публично одобрение в Русия, което доказаха многобройните протести в негова подкрепа по улиците на страната. Стотици бяха арестувани, някои от поддръжниците му са под домашен арест.

„Фондацията „Клуни за справедливост“ ще наблюдава предстоящия съдебен процес срещу Алексей Навални – се казва в изявлението на организацията. – Господин Навални в момента е в затвора на базата на обвинение, което Европейският съд за правата на човека определи като „очевидно неразумно“ и за което от Русия бе поискано да плати на господин Навални обезщетение. Предвид този притеснителен контекст, нашият екип ще наблюдава бъдещото развитие по случая и ще съобщава дали е в разрез с международните закони, включително спазва ли се правото за свобода на изразяване и справедлив съдебен процес.

Припомняме, че Навални бе отровен и за малко да изгуби живота си, като доказателствата за изпълнителите сочат директно към режима на Путин. Това престъпление трябва да бъде ръзследвано и на тези, които са замесени, да им се поиска справедливост колкото се може по-скоро.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg