Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фонтани, зеленина и светещи гъби след реконструкцията на „Света Неделя“

Избран за реализация е проектът на италианското студио „Фуксас“ (видео)

Класираният проект изглежда впечатляващо. Илюстрация: Студио „Фуксас“ - Фонтани, зеленина и светещи гъби след реконструкцията на „Света Неделя“

Класираният проект изглежда впечатляващо. Илюстрация: Студио „Фуксас“

След няколко провалени конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“, Столичната община избра изпълнител на проекта – знаковото столично пространство ще бъде обновено по идейния проект на международното архитектурно студио „Фуксас“. Победителят бе обявен днес, след като на 29 ноември журито разгледа допуснатите до втория етап на конкурса седем проекта.

Основана от Масимилиано и Дориана Фуксас, италианската компания има 40-годишна история, с клонове днес в Рим, Париж, Шънджън, Дубай и Ню Йорк. Изготвили са над 600 проекта, основно за градски пространства във Франция и Италия, но също летища, музеи, културни центрове, офиси, музикални клубове… „Фуксас“ предлагат проект за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж, но комисията избира друг.

Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони (по бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Лавеле“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до „Тодор Александров“ и по ул. „Съборна“), трамвайното трасе по бул. „Витоша“ ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“.

Фантастико

На второ място за „Света Неделя“ е класиран проектът на Обединение „AI Architects LLD“, „CLAB Architettura“, Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“.

Председател на международното жури, възлагащо проектите, е Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет.

Конкурсът за обновяване на „Света Неделя“ бе възобновяван на няколко пъти. Първия път от Камарата на архитектите сигнализираха, че критериите за опит са нарочно завишени, за да не може да се включат български екипи. След това изискванията бяха променени – критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече кандидати.

Реконструкцията на площада трябва да започне през 2020 година.

Ето и останалите проекти в конкурса:

Предложението на Обединение „AI Architects LLD“, „CLAB Architettura“, Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян, класиран на второ място

Проектът на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“

Така би могъл да изглежда площадът, според виждането на Студио „Паола Вигано“.

Проектът на Студио „Вилмот“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах