Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Форбс: Бекмамбетов е най-касовият руски режисьор

Филмите на големите майстори на руското кино не присъстват в класацията

Анджелина Джоли в кадър от филма на Тимур Бекмамбетов „Неуловим“ - Форбс: Бекмамбетов е най-касовият руски режисьор

Анджелина Джоли в кадър от филма на Тимур Бекмамбетов „Неуловим“

Руското издание на списание „Форбс“ за първи път публикува комерсиалния рейтинг на най-успешните режисьори в Русия. Първото място, с голяма разлика пред останалите, е заето от Тимур Бекмамбетов, съобщава руската секция на Би Би Си.

В изданието пресметнали финансовите резултати на всеки режисьор, изхождайки от разликата между приходите на филма от билети и неговия бюджет. Съвкупната печалба от филмите на Бекмамбетов е 430 млн. долара, а неговият най-успешен филм – „Неуловим“, с Анджелина Джоли, Морган Фрийман и Джеймс Макавой в главните роли – събра 314 млн. долара от световното си разпространение.
След Бекмамбетов в класацията са режисьорите Леван Габриадзе и Фьодор Бондарчук с приходи съответно от 79,3 млн. долара и 69 млн. долара.

Най-касовият филм на Бондарчук е „Сталинград“, събрал 70 млн. долара и издигат от Русия за кандидат за чуждоезичен „Оскар“.
Най-успешният филм на Леван Габриадзе е хорърът „Убрать из друзей“, в който действието се развива на екрана на компютъра на главната героиня. Авторите му наричат създадената от тях форма десктоп-филм.

В първата петица на най-успешните от търговска гледна точка режисьори попадат още Николай Лебедев („Звезда“, „Экипаж“, „Легенда номер 17“ и „Волкодав из рода серых псов“) и Дмитрий Дяченко („День радио“, „О чем говорят мужчины“, „Быстрее, чем кролики“).

Форбс не се наема да оценява художествените качества на най-касовите филми – оставяме тази задача на професионалистите. Затова в класацията липсват имената на много от най-известните руски кинорежисьори, признати по цял свят: Андрей Звягинцев, Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Александър Сокуров“, подчертават авторите на рейтинга.

Но в киното отдавна е така: не само в Русия, а и навсякъде по света филмите на големите майстори не печелят много пари.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg