Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Формулата на Тео, вдъхновила стотици ученици за физиката

Документален филм за казанлъшкия учител Теодосий Теодосиев тръгва в избрани киносалони

„Формулата на Тео“ разказва за казанлъшкия учител по физика Теодосий Теодосиев, който мечтае да направи училище в планината, в село Бъзовец. Снимка: Николай Василев - Формулата на Тео, вдъхновила стотици ученици за физиката

„Формулата на Тео“ разказва за казанлъшкия учител по физика Теодосий Теодосиев, който мечтае да направи училище в планината, в село Бъзовец. Снимка: Николай Василев

Физиката обикновено поражда противоречиви чувства у гимназистите (а и у по-възрастните) и не е сред предметите, които са на пиедестал в българската образователна система. Но отскоро у нас широко се знае името на един учител по физика, който не просто се опитва да утоли жаждата за знания на възпитаниците си, но и ги мотивира да преследват върхове. Теодосий Теодосиев от Първа математическа гимназия в Казанлък се прочу като учителя по физика с най-много лауреати на Международните олимпиади по физика (МОФ) сред учениците си. Режисьорът и негов съгражданин Николай Василев заснема 200 часа от живота на Теодосиев, за да потърси „Формулата на Тео“. Документалният филм ще бъде показан премиерно в София на 15 май в кино „Люмиер Лидл“.

Преди да открием формулата, ето „статистиката на Тео“. Страната ни има общо 11 златни медала от МОФ, като 7 от тях са на възпитаници на школата на Теодосиев по приложна математика и физика. Пратил е над 500 участници във формата, негови ученици постигат най-високите индивидуални резултати, първенци са и в отборните постижения. Школата му има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика.

Тези резултати впечатляват и конкурентите му по света и Теодосиев получава покана да представи своята „формула“ в Китай по повод Международния ден на физиката. Учителят заминава заедно с екипа на филма и в Шанхай предлагат на Теодосиев добре платена работа – той обаче отказва с аргумента, че ще прави училище високо в планината, в село Бъзовец (най-вероятно без съответното финансиране от страна на българската държава).

Теодосий Теодосиев високо в планината. Снимка: Николай Василев

Режисьорът Николай Василев определя „Формулата на Тео“ като „контратеза на цялата култура на консуматорското общество, която шества на сцената на живота“. Съвременното общество се интересува предимно от притежанието, но Теодосиев е „голямото изключение“, отбелязва Василев.

Една финансова криза винаги ще девалвира цената на имането. Дори цената на златото девалвира – казва режисьорът. – Но отвъд всички финансови върхове и падения остава нещо безценно, недостатъчно оценено – това е личността с нейния капацитет за творчество. И точно креативността на големите личности променя света. Теодосиев затова е голям учител – той така възпитава и своите ученици. Да бъдат личности, да си задават въпроси, да не плуват по течението.“

Другата консуматорска мода е оплакването, смята режисьорът, но Теодосиев не се поддава и на нея. Въпреки условията у нас, той се бори учениците му да мислят творчески и да търсят повече от едно решение на проблема – качество, полезно и извън полето на математиката и физиката.

За него да учи бъдещите „архитекти” на света е част от осъзнатата мисия, мисия на Духа. У тези хора той извайва най-голямото богатство, най-големият капитал. Проф. Захари Стайков, големият български социолог, беше казал, че „най-големият капитал за една нация в бъдеще ще бъдат идеите“. А идеите се раждат от личности, широко скроени творчески личности. Без да се познават, с Теодосиев са на едно мнение“, казва режисьорът.

Героят на „Формулата…“ е обобщен образ, олицетворение на най-доброто, което тази професия може да даде, обяснява подхода си Николай Василев:

Кое го прави уникален? Това, че всъщност той е оригинален, антисистемен мислител. Според мен, човек не може да бъде добър физик, ако не изгради у себе си нестандартен поглед върху нещата, ако не си задава и не търси отговори на въпроси за същността на процесите в света“.

Със сигурност има и още Теодосиевци, всеки от тях със своята формула. Различното при този Теодосий е, че той излиза на публичната сцена, благодарение на успехите на учениците си – те са решението на неговото уравнение.

„Формулата на Тео“ бе показан предпремиерно в Казанлък. На 15 май ще има прожекция в столичното кино „Люмиер Лидл“. След това тръгва в избрани кина – „Одеон“ (20 май), Дом на киното (26 и 29 май), Фестивалния културен център – Варна (25 май), „Лъки“ – Пловдив (30 май), Младежки дом – Пазарджик (5 юни) и Културен дом на нефтохимика – Бургас (14 юни).

Формулата на Тео – Трейлър / Theo’s Formula – Trailer from Screening Emotions on Vimeo.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg