POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Формулата на успеха, лансирана от Би Ти Ви

Присъствието на еротични модели в „Сървайвър“ показва полуприкрито презрение към ролята на жената в обществото

Участието на Стефани Разсолков и Мария Обрейкова в прайтайма на Би Ти Ви е като трейлър на онова, с което си вадят хляба. Снимки: „Сървайвър“/Би Ти Ви  - Формулата на успеха, лансирана от Би Ти Ви

Участието на Стефани Разсолков и Мария Обрейкова в прайтайма на Би Ти Ви е като трейлър на онова, с което си вадят хляба. Снимки: „Сървайвър“/Би Ти Ви

Никой не е отменял правилото, че сексът продава. Знае го всеки рекламист и всеки маркетолог. И макар публично българите да сме свенлив народ, който обаче „гледа надолу и мисли за голо“, както гласи старата пословица, и у нас важи същата аксиома – дай на публиката намек за секс и рейтингът ти ще скочи до небесата.

Опитвам се да преценя, разкъсана между консервативното си възпитание и либералния си светоглед, какви послания изпращат риалити програмите, които експлоатират секса и еротиката в праймтайм. Поводът е обявеният състав от участници в шоуто „Сървайвър“. Още преди старта му тръгнаха коментари, че в него ще участва еротичен (порно) модел от „ОнлиФенс“.

Стефани Разсолков е симпатично младо момиче, чиито видеа извън „ОнлиФенс“ са само една идея по-разкрепостени от останалите инфлуенсърски материали. В някаква степен тя е символ на времето, в което най-после приключи махленското осъждане на „разрушената нравственост“, времето, в което свободата на избор е ключова ценност. Всеки има право да бъде какъвто пожелае и тази свобода има за граници само свободата на другите. Заниманията на Стефани и начинът, по който си припечелва хляба и маслото, не могат да бъдат повод за поставяне на етикети. Тартюфовщината отдавна трябваше да е на бунището. Да осъждаш едно момиче за това, че печели, като монетизира чуждите слабости, е като да се възмущаваш, че на рокконцерт продават бира – щом има търсене, се появява предлагане. Стефани е намерила своята ниша и очевидно се справя добре. Всяка осъдителна реплика към нея лично е лицемерие.

Съвсем по друг начин стои обаче въпросът с решението на Би Ти Ви да включи Разсолков сред участниците в „Сървайвър“. Това е пренасяне и експлоатиране на нейната известност в различна среда и пред различна публика. Всяка промяна на контекста, в който се разгръщат изявите на Стефани Разсолков, е изкривяване. Тя е известна, да, но за кого? Всъщност, цели ли проектът на Би Ти Ви популяризиране на Стефани в обичайната ѝ работна среда в „ОнлиФенс“? Ако това е целта, то тя не е съобразена по никакъв начин с профила на аудиторията в часовете, когато се излъчва „Сървайвър“. Не говоря за „развращаване на младите“, те си се развращават съвсем ефективно сами онлайн. Но това легитимира възможността да успееш по точно този начин – Стефани е част от отбор „известни“. Това е задаване на модел.

Вижте още: ПОРНОЗВЕЗДА ОБЯВЕНА В СЪСТАВА НА „СЪРВАЙВЪР“

Интересно е освен това какъв критерий е довел до разграничаването между Стефани Разсолков и участничката от отбор „неизвестни“ – пардон, „воини“ – Мария Обрейкова. Тя също е инфлуенсър от подобен тип, популярна е в Инстаграм и Тик Ток, един „видеоразговор“ с нея струва 278 лв., както пише в платформата. Каква е разликата между нея и Разсолков ще видим в предаването вероятно, но отсега е ясно – Би Ти Ви наистина налага модел, създава атмосфера, която ще доминира цялото предаване.

Проблемът е, че „Сървайвър“ е семейно предаване, излъчва се в праймтайм и една от целите му е да възпитава – в издръжливост, в спортен дух, в способности за оцеляване в трудни моменти. Необяснимо е защо на продуцентите им е необходимо да следват споменатата формула за секса като гарант за продажби в подобен тип шоу. Подценяват публиката си, не я познават или си я възпитават?

Има незапълнена ниша за подобни предавания в българските частни телевизии. Но те имат и задължението да ги излъчват в определени часови пояси. Едва ли „Сървайвър“ ще се излъчва с ограничение за малолетни, не и в този час. А ако се постарае да влезе в ограниченията за възрастовата група под 12 или 14 г., вероятно ще се наложи сериозна редакция на съдържанието – тоест, предаването ще се лиши от и без това малката доза истинност, на която разчита всяко риалити шоу.

Предефинирането на аудиторията на „Сървайвър“ и пренасянето на предаването извън територията на чистата битка за оцеляване показват, че рейтингът на телевизиите вече разчита на някаква маса от хора, които трудно могат да бъдат заинтригувани с нещо различно от клюки и скандали. Футболистът Благой Димитров, двете еротични моделки, модният дизайнер на попфолка, влогъри, „гурута“ и прочие уж знаменитости могат да генерират най-вече скандално съдържание. „Знаменитостите“ ще станат още по-знаменити с много от същото, с което са известни и досега, но този път в праймтайма на най-голямата частна телевизия.

Изключително важно е да се говори за правото на жените да се реализират равнопоставено в съвременния свят. Тази тема е сред ключовите теми на съвремието. Но експлоатирането на момичета като Разсолков и Обрейкова в подобен проект не помага, дори напротив – затвърждава предразсъдъците към жените, обективизира ги допълнително, защото нито едната, нито другата са включени сред участниците заради някакви свои лични качества, различни от демонстрираните в платформите за платено съдържание. Това е унижение, не признание.

Би Ти Ви веднъж вече успя да промени културния фон в страната, като остави Слави години наред да налага масово псевдопатриотичната си чалга. Сега „Сървайвър“ заиграва с друг тип страсти, които са далеч от идеята за културно извисяване. И макар да не обичам обобщенията и да не вярвам в конспирации, все пак ми се струва, че всъщност става дума за целенасочено принизяване. И за мизогиния, прикрита зад фалшива освободеност на нравите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg