Фосил на 99 млн. години, купен от битак в Мианмар

Там учените няма нужда да копаят за ценни открития, а отиват на пазар

Кехлибарът е съхранил само долната половина от тялото на бебето змия. Понеже черепът липсвал, търговците на пазара смятали, че това е вид стоножка. Снимка: Mинг Баи/Китайска академия на науките - Фосил на 99 млн. години, купен от битак в Мианмар

Кехлибарът е съхранил само долната половина от тялото на бебето змия. Понеже черепът липсвал, търговците на пазара смятали, че това е вид стоножка. Снимка: Mинг Баи/Китайска академия на науките

На пазара в Мианмар може да се намери всичко: от най-обикновени хранителни продукти до фосилизирани научни артефакти, даващи представа за евоюцията на видовете. Лида Зинг, палеонтолог от Университета по геонауки в Пекин, открива там опашка от пернат динозавър и малкото на рядка птица. А последната му находка от този битак е кожа на праисторическа змия, пише „Ню Йорк таймс“.

Малко преди да се качи на самолета за Канада, за да се срещне със специалист по праисторически змии, негов колега насочва вниманието му към друго „невероятно рядко“ откритие от същия пазар – фосилизирана малка змия, датирана от преди 99 млн. години.

„Фосилът е първото открито бебе на змия и най-старото бебе змия въобще“, казва Зинг.

Змията се е излюпила на територията на днешен Мианмар по времето на динозаврите, по-точно в периода Креда. Учените ѝ дават името Xiaophis Myanmarensis.

Америка за България

Палеонтолозите никога не са попадали на нещо подобно. И кожата, и бебето хвърлят светлина върху различни аспекти от еволюцията на змиите – ранните етапи на развитие на анатомията им, детайли за хабитата им, както и предположения как са се разпространили из планетата. Това е може би видът, за който учените най-малко знаят – как се е появил, къде е живял преди милиони години и кога започва разширяването на местообитанието им.

Кехлибарът е съхранил само долната половина от тялото на бебето змия. Понеже черепът липсвал, търговците на пазара смятали, че това е вид стоножка.

Индивидът все още се развивал, когато се натъкнал на дървесна смола и останал там завинаги. Костите му показват, че змиите са започнали да развиват костната си система преди около 100 млн. години и досега тя е почти непроменена.

Другото откритие – кожата на възрастната змия – също била запечатана в кехлибар. Заедно с нея имало и следи от горска почва, хлебарки и тор от насекоми. Преди това учените не са имали директно доказателство, че змиите са населявали горите по времето на мезозойската ера. Все още не е установено дали възрастната змия и бебето са представители на един и същи вид.

Bookshop 300×250 2

Преди около 100 млн. години Мианмар е бил част от архипелаг, намиращ се между днешните континенти Азия и Австралия. Вероятно точно този остров по-късно през годините достига бреговете на Евразия, а със себе си пренася много от животинските видове, включително змиите.

ДС