Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фосилът на уста без анус не е прародител на човека

Създание на 535 млн. години - малка сбръчкана топка с няколко реда зъби в устата

Триизмерен дигитален модел на Saccorhytus coronarius. Снимка: Имперски колеж - Лондон - Фосилът на уста без анус не е прародител на човека

Триизмерен дигитален модел на Saccorhytus coronarius. Снимка: Имперски колеж - Лондон

Микроскопичен фосил, представляващ „уста без анус“ и оприличен на „гневен минион“, няма отношение към човешката еволюция, установиха учени. Проучването им опровергава теории от минали години, че съществото Saccorhytus coronarius, живяло преди 535 млн. години е предшественик на гръбначните животни, включително и на хомо сапиенс, отбелязва „Гардиън“.  

Всъщност Saccorhytus не принадлежи към вторичноустните, надтип в царството на Животните, а е част от еволюционната верига на Членестоногите, към които принадлежат насекоми и ракообразни, установява екип учени от Бристълския университет. Проучването им е публикувано в списание „Nature“.

„Saccorhytus е с размер от около един милиметър и прилича на малка сбръчкана топка с няколко гръбнака и уста с няколко реда зъби – коментира Филип Донъхю, водещ учен в изследването. – Обичам да го оприличавам на гневен минион.“

Заедно с екипа си Донъхю открива, че малките дупчици около устата на фосила не са респираторни органи – подробност, пропусната при минали изследвания. В миналото се е смятало, че микроскопичните отвори са примитивна форма на хриле, но след по-детайлни проучвания се оказва, че това са просто празнини, оставени след падането на зъбите.

„Анализите ни предполагат, че Saccorhytus всъщност е представител на групата първичноустни, наречена Ecdysozoa, в която са още членестоногите, ракообразните, насекомите и други. Не можем обаче със сигурност да твърдим къде се вписва най-добре“, уточнява Донъхю.

Вторичноустните се различават от първичноустните при ембрионалното си развитие – при представителите на първия надтип се наблюдава развити два отвора – анус и уста, докато първичноустните имат единствен вход и изход, който изпълнява всички функции на храносмилателната и отделителната система.

Saccorhytus няма анус, само структура, приличаща на уста, откъдето с радост би излязло всичко погълнато по-рано – допълва Донъхю. – Разбиранията ни за произхода на вторичноустните са напълно объркани. Работим фосил по фосил, за да разберем по-добре собствената си еволюция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg