Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фотограф отказа награда за кадър, създаден с изкуствен интелект

ИИ изображенията не са фотография, затова аз няма да приема наградата, казва Борис Елдагзен

Дори заглавието на кадъра „Pseudomnesia“ (Фалшива памет) подсказва за произхода му, смята фотографът. Снимка: ИИ - Фотограф отказа награда за кадър, създаден с изкуствен интелект

Дори заглавието на кадъра „Pseudomnesia“ (Фалшива памет) подсказва за произхода му, смята фотографът. Снимка: ИИ

Фотограф отклони престижна награда с признанието, че кадърът победител всъщност е бил генериран от изкуствен интелект. „Фотографията“ на Борис Елдагзен изобразява две жени от различни поколения в черно-бялата гама. Тя бе избрана на първо място в отворената категория на световния фотографски конкурс на „Сони“, съобщава „Гардиън“.

Германският творец обаче признава, че кандидатурата му е била експеримент да разбере дали фотоконкурсите са готови да се преборят с вълната от машинно генерирани изображения.

„Не са [готови] – казва Елдагзен, учил и специализирал в Майнц, Прага, и в Хайдерабад, Индия. – Във фотографския свят се нуждаем от отворена дискусия за това какво може да се счита за фотография и какво не. Достатъчно голяма ли е шапката на фотографията, за да приеме ИИ изображенията в конкурсите си – и би ли било това грешка? С отказа си да приема наградата се надявам, че ще ускоря този дебат.“

Моментът е исторически, допълва Елдагзен, тъй като това е първият път, в който изкуствен интелект печели престижен международен конкурс за фотография.

„Колко от вас подозираха, че изображението е изкуствено генерирано? Нещо в него не е както трябва, нали? ИИ изображенията и фотографията не бива да се състезават заедно и да се борят за една и съща награда, както тук. Изкуственият интелект не е фотография. Затова аз няма да приема наградата.“

Паричното измерение на отличието е 5 хил. долара. Вместо на мен, предлага фотографът, сумата може да бъде дарена на предстоящ фотофестивал в Одеса, Украйна.

Въпросната отворена категория на фотографския конкурс на „Сони“ подканя към креативност и експерименталност като цианотипия, радиография и други авангардни подходи, обясняват от Световната организация на фотографите, организатори на конкурса. Документите за автентичност, които авторът е предоставил, са изпълнили критериите за категорията и от Организацията са били готови да се ангажират с по-задълбочена дискусия по темата за изкуствения интелект.

Елдагзен обаче е пожелал да бъде премахнат от конкурса и от своя страна обвинява организаторите, че не са проучили по-детайлно предложението му за категорията, тъй като дори заглавието му „Pseudomnesia“ (Фалшива памет) подсказва за произхода на изображението. То понастоящем не е налично в сайта на конкурса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС