Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фотограф счупи най-малката скулптура в света

Неволно строшил главата на статуята, която бе по-дребна от мравка

Скулптурата „Доверие“ влизала с лекота в ухото на игла. - Фотограф счупи най-малката скулптура в света

Скулптурата „Доверие“ влизала с лекота в ухото на игла.

Една от най-малките скулптури в света, наречена „Доверие“, бе счупена от невнимателен фотограф. Статуята, която е по-дребна от мравка, за съжаление, вече не е сред нас.

Нейният автор, Йонти Хурвиц, използва високотехнологичен процес, наречен нанорисуване, за да изработва детайлни човешки фигури в миниатюрни размери. Някои от частите на потрошената скулптура са толкова дребни, че са невидими за човешкото око. Тя е можела да се закрепи върху човешки косъм и се е събирала безпроблемно в ухото на игла.

Инцидентът е станал, след като скулпторът решил да бъде направена фотосесия на творбата и за целта оборудвал специална лаборатория с електронен микроскоп и фототехнологии. Докато траяло заснемането, разказва Хурвиц пред „Дейли Мейл“, в един момент забелязал, че точно на мястото, където допреди малко била скулптурата, има пръстов отпечатък.

„Човече, ти току-що счупи едно от най-малките произведения на изкуството!“, казал артистът на фотографа, който неволно смачкал с палец неговото „Доверие“.

Извайването на фигурата е отнело на скулптора около една година.

Скулптурата „Доверие“ преди да бъде унищожена.

Скулптурата „Доверие“ преди да бъде унищожена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg