Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фотограф снима „самоубийствата“ на Аспарух, Паисий, Ботев

Хайдутин, борил се за Освобождението, е насочил револвер в главата си във фотопоредицата на Любомир Сергеев. - Фотограф снима „самоубийствата“ на Аспарух, Паисий, Ботев

Хайдутин, борил се за Освобождението, е насочил револвер в главата си във фотопоредицата на Любомир Сергеев.

Ключови за историята на България фигури се самоубиват в серия концептуални кадри на Любомир Сергеев, фотораф, който от дълги години не живее в България, а отскоро е жител на Ню Йорк. 

Фотопоредицата се нарича „Български икони – краят на историята“ показва хан Аспарух, цар Симеон, Паисий, хайдутин (вероятно Захари Стоянов), Христо Ботев и княз Батенберг, насочили оръжия към себе си. Според идеята на Сергеев, това е техният отговор на хаоса и безумието в страната ни в момента.

„Пред вас е историята на дългото съществуване на една красива малка страна, която успешно унищожава себе си чрез корупция, мерзост и политически манипулации, – обяснява фотографът. – Те водят днешното поколение до болезнено и агонизиращо съществуване. Ние и нашите семейства сме израснали в България и никога не сме се предавали.

Ние продължаваме своята битка и критичното си отношение към ситуацията и това е нашият протест срещу Настоящето, нашето негодувание и разочарование, изразени през очите на нашата богата история. Славното минало на България е единственото, което ни крепи да продължаваме напред. Затова, за да бъдем чути, се осмелихме да стреляме в сърцето на проблема, да сложим кръст на него и да лишим нашата нация от нейната гордост и чест.

Използвахме за примери за подражание обикновени хора, които са станали истински легенди и са написали историята чрез думи или дух, с битки, кураж и решителност и със саможертва за родината. Те представляват истинската България! Техният идеал е бил битката: „Ако спечеля – печели цял народ, ако загубя – губя само себе си“.

Предпприехме това дълго пътуване в миналото, за да се срещнем с ханове, крале, монаси, борци за свобода, поети и князе, за да им покажем каква е България днес и да чуем тяхното последно мнение. Ето как ни отговориха те – чрез разочаование, отвръщение и мъка.

„Портрети с неочакван край“ беше голямо предизвикателство за нас, защото истинският Край е предсказан от времето, в което живеем. По тази причина ние ще продължим греховно да „убиваме“ своите български икони, докато някой ни убеди в обратното“.

s2

s3

s4

s5

s6

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg