Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фотографът Рен Ханг сложи край на живота си

Изкуството му бе бунт срещу табуто на голата плът и секса в Китай

Рен Ханг често е арестуван в родния си Китай с обвинения в порнография. Снимка: Рен Ханг - Фотографът Рен Ханг сложи край на живота си

Рен Ханг често е арестуван в родния си Китай с обвинения в порнография. Снимка: Рен Ханг

Китайският фотограф и поет Рен Ханг почина на 29 години, съобщават „Тайм“ и редица други чужди издания. Страдал от депресия, провокативният артист сам е отнел живота си в Берлин в петък вечерта. През март Ханг щеше да навърши 30.

Рен Ханг е автор на експлозивни изображения, изкуството му бе бунт срещу табуто на голата плът и секса в Китай. Артистът е арестуван многократно с обвинения в порнография заради откровените си фотографии, цялата му кариера протича в опит да бъде цензуриран от властите в родния му Китай. Винаги голи, обектите на неговото изкуство са негови приятели и фенове. А Ханг е самоук в изкуството на фотографията.

Рен Ханг

След като напуска родния си Чанчун на 17, той пристига в Пекин, за да учи маркетинг. Но Рен скоро разбра, че бизнесът не е за него. За да убие скуката, той си купува любителски фотоапарат и започва да снима. В течение на времето той се прочува със своите сексуално натоварени фотографии на голи китайски младежи.

Произведенията му са излагани в галерии по цял свят, но рядко са показани в Китай нецензурирани. Полицията в Пекин често закрива неговите изложби, нахлува дори посред неговите фотосесии и го е задържа. Въпреки това Рен Ханг решава да остане в Китай:

„Обичам го, това е моята страна, тук съм роден. Цензурата ме кара да искам дори още повече да остана. Но да не бъдеш в състояния да правиш това, което искаш, в собствената си страна, е трагичен начин на живот“.

„Аз исках само да водя спокоен живот – допълва той. – Но в Китай нямах право на това.“

Две самостоятелни негови изложби в момента са наредени в Музея на фотографията в Амстердам и в Музея на фотографията в Стокхолм.

Част от най-популярните творби на Рен Ханг:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах