Фотографиите с дрон на един българин като изящно изкуство

Димитър Караниколов отличен в международен конкурс за кадри отвисоко (снимки)

Забележителност в щата Оахака, Мексико. Снимка: Димитър Караниколов - Фотографиите с дрон на един българин като изящно изкуство

Забележителност в щата Оахака, Мексико. Снимка: Димитър Караниколов

Българският фотограф Димитър Караниколов е сред победителите във фотографски конкурс за снимки, създадени от птичи поглед. Той е на първо място в една от основните категории на наградата „Aerial Photography Award“ – „Изящно изкуство“, която печели със серия свои фотографии. Призът е основан от компания, собственост на Кристоф Мартин, бивш директор на водещи френски фотографски агенции. Паричната премия към отличието е 1000 долара.

Димитър Караниколов е архитект, обича да пътува и да прави кадри с дрон. Има студио, в което създава архитектурни визуализации, и тъкмо това го вдъхновява да започне да поставя във фокуса на кадрите си градски или архитектурни пейзажи.

От няколко години архитектът прави фотографски експедиции по света. Снимка: Димитър Караниколов

Последните няколко години е посветил на фотографски експедиции по цял свят, като се опитва да улови автентичната околна среда от необичайни перспективи с помощта на дрон.

Негови работи са се появявали в издания като „Нешънъл Джиографик“, „Lonely Planet“, „Fubiz“ и „Designboom“.

Фантастико

Журито на наградата за фотография отвисоко класира и няколко отделни кадъра на Караниколов в различни категории, сред които „Създадено от човека“ – там на 4-то място е отличен негов кадър на паметника „Създатели на българската държава“.

Паметникът „Създатели на българската държава“ от птичи поглед. Снимка: Димитър Караниколов

През юли 2019-а става много популярна серията фотографии на Караниколов от ремонта на столичната улица „Иван Вазов“, чийто червен чакъл бе превърнат в корт за игра на тенис.

Вижте още: ИВАН ВАЗОВ ОУПЪН (СНИМКИ, ВИДЕО)

Димитър Караниколов, „Да плуваш с китови акули“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах