Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фотографката, която стана прочута след смъртта си

Вивиан Майер е гувернантка и снима за удоволствие, но един ден откриват кашоните ѝ с негативи... Скоро ще ги видим и в София

Вивиан Майер, 25 юни 1961 г. - Фотографката, която стана прочута след смъртта си

Вивиан Майер, 25 юни 1961 г.

Над 100 цветни и чернобели фотографии на Вивиан Майер ще посрещне Софийската градска художествена галерия за пръв път у нас на 23 април, като част от поредицата „Майстори на фотографията“. Изложбата „В нейните ръце“ представя малка част от творчеството на една от най-забележителните жени във фотографията и гостува в столицата, след като е била показана в Лос Анджелис, Париж и Сао Пауло.

Майер прави най-вече стрийт фотографии и се нарежда до имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц. Нейна запазена марка е автопортретът, но в черно бялата гама тя запечатва хората и улиците през 50-те години на миналия век. Никога не снима с идеята, че произведенията ѝ един ден ще висят по стените на галерии и музеи.

Автопортрет на Вивиан Майер

Популярна днес, творчеството ѝ бива открито случайно, малко преди смъртта ѝ през 2009 г. Тя дълги години работи като гувернантка за различни заможни семейства и често излиза навън с децата, което ѝ дава възможност да запечатва моменти от бурния градски живот. Прави го единствено за себе си, понякога дори не проявява негативите си, но въпреки това събира снимките си в кашони, които мести от квартира в квартира. През 2007-а пропуска няколко наема и така кашоните с негативи, фотографии, аудиозаписи с интервюта и осеммилиметрова филмова лента отиват на търг.

Нюйоркската обществена библиотека

Днес почти 90% от произведенията ѝ са собственост на Джон Малуф, агент на недвижими имоти и един от тримата мъже, които придобиват архивите на Майер. Той предоставя и фотографиите за тази изложба, куратор е Ан Морен.

Малуф проявява негативите и пред него се разкриват всевъзможни градски сюжети и истински истории от живота в Чикаго, Маями, Ню Йорк и Париж през 50-те. Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър се убеждавал, че е попаднал на „нещо голямо“. Повече от година след покупката си попада на следа кой е авторът на фотографиите – намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер. Феминистка, кинокритичка, човек с мнение. В спомените на семействата, с които е живяла, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си.

Ню Йорк

С годините интересът към нея нараства – през 2015 г. документалният филм „Да откриеш Вивиан Майер“ бе номиниран за „Оскар“. Експозициите ѝ привличат все повече посетители, а изложбата ѝ в Лос Анджелис е открита през 2013-а от Тим Рот.

„В нейните ръце“ може да бъде разгледана в Софийската градска галерия от 23 април до 2 юни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg