Фотопортрети и лак за нокти от един публичен дом в Еквадор

Шарлоте Шмиц работи заедно със сексработнички за снимките, подредени в „Гьоте институт“

Полароидните снимки са на Шарлоте Шмиц, а лакът върху тях е добавен от позиралите жени. Снимка: Шарлоте Шмиц - Фотопортрети и лак за нокти от един публичен дом в Еквадор

Полароидните снимки са на Шарлоте Шмиц, а лакът върху тях е добавен от позиралите жени. Снимка: Шарлоте Шмиц

Снимки от най-големия публичен дом в Еквадор трябваше да покаже германската фотографка Шарлоте Шмиц в първата си изложба в София. Избраните фотографии са вече в „Гьоте институт“, а експозицията е с партньорството на галерия „Синтезис“, но заради коронавируса и извънредно положение в България кадрите няма да може да бъдат разгледани на живо, както бе планирано – от 18 март до 17 април. Но ще ви разкажем за изложбата.

Снимките са заснети със знанието на обитателките от дома в град Мачала. Там работят над 150 жени – те сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото функцията на лака е да прикрие самоличността им, но той бързо се превръща в творческо средство.

Използването на модели е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до минимум структурите на неравнопоставеност, които предполага фотографският процес и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на хората пред обектива, обясняват организаторите.

Тъкмо този подход и представянето на една нова перспектива към иначе клишираната тема носи на Шмиц наградата „FotoEvidence Women“ през 2019 г., нова инициатива на „FotoEvidence Press“. Шмиц създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказващи своите истории, които се противопоставят на съществуващите стереотипи за сексработничките. По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Кадрите често не показват жените така, както те биха искали да бъдат видени.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Книгата към проекта „Ла Пуенте“, която Шмиц ще подписва в немския институт на 20 март.

Освен полароидни снимки и видео документация, в изложбата ще бъдат включени още едноименната книга, както и чаршафи от дома, подарени на фотографката от жените в публичния дом. Това са и единствените лични вещи, които те притежават в стаите на „Ла Пуенте“.

Фотографският подход на Шарлоте Шмиц включва нетрадиционно представяне на послания, свързани с жените и миграцията. Тя израства в датското малцинство в Германия и следва документална фотография в Университета за приложни науки и изкуства в Хановер. Фотографиите ѝ са публикувани в германски и международни медии, сред които „Шпигел“ и „Вашингтон поуст“.

Самостоятелни изложби е подреждала в САЩ, Турция, Австрия и Япония. Шарлоте говори шест езика и понастоящем живее в Берлин.

Шарлоте Шмиц

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3