Фотопортрети и лак за нокти от един публичен дом в Еквадор

Шарлоте Шмиц работи заедно със сексработнички за снимките, подредени в „Гьоте институт“

Полароидните снимки са на Шарлоте Шмиц, а лакът върху тях е добавен от позиралите жени. Снимка: Шарлоте Шмиц - Фотопортрети и лак за нокти от един публичен дом в Еквадор

Полароидните снимки са на Шарлоте Шмиц, а лакът върху тях е добавен от позиралите жени. Снимка: Шарлоте Шмиц

Снимки от най-големия публичен дом в Еквадор трябваше да покаже германската фотографка Шарлоте Шмиц в първата си изложба в София. Избраните фотографии са вече в „Гьоте институт“, а експозицията е с партньорството на галерия „Синтезис“, но заради коронавируса и извънредно положение в България кадрите няма да може да бъдат разгледани на живо, както бе планирано – от 18 март до 17 април. Но ще ви разкажем за изложбата.

Снимките са заснети със знанието на обитателките от дома в град Мачала. Там работят над 150 жени – те сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото функцията на лака е да прикрие самоличността им, но той бързо се превръща в творческо средство.

Използването на модели е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до минимум структурите на неравнопоставеност, които предполага фотографският процес и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на хората пред обектива, обясняват организаторите.

Тъкмо този подход и представянето на една нова перспектива към иначе клишираната тема носи на Шмиц наградата „FotoEvidence Women“ през 2019 г., нова инициатива на „FotoEvidence Press“. Шмиц създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказващи своите истории, които се противопоставят на съществуващите стереотипи за сексработничките. По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Кадрите често не показват жените така, както те биха искали да бъдат видени.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Книгата към проекта „Ла Пуенте“, която Шмиц ще подписва в немския институт на 20 март.

Освен полароидни снимки и видео документация, в изложбата ще бъдат включени още едноименната книга, както и чаршафи от дома, подарени на фотографката от жените в публичния дом. Това са и единствените лични вещи, които те притежават в стаите на „Ла Пуенте“.

Фотографският подход на Шарлоте Шмиц включва нетрадиционно представяне на послания, свързани с жените и миграцията. Тя израства в датското малцинство в Германия и следва документална фотография в Университета за приложни науки и изкуства в Хановер. Фотографиите ѝ са публикувани в германски и международни медии, сред които „Шпигел“ и „Вашингтон поуст“.

Самостоятелни изложби е подреждала в САЩ, Турция, Австрия и Япония. Шарлоте говори шест езика и понастоящем живее в Берлин.

Шарлоте Шмиц

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg