Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Фоторепортер снимал полицаи, задържат го за дребно хулиганство

Веселин Боришев от Клуб Z изкара нощ в ареста след протеста срещу Иван Гешев

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев на протеста срещу Иван Гешев на 10 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фоторепортер снимал полицаи, задържат го за дребно хулиганство

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев на протеста срещу Иван Гешев на 10 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Да снимаш полицаи, докато изпълняват служебните си задължения, се оказа престъпление, окачествено като дребно хулиганство, и повод да те приберат за една нощ в ареста. Точно това се случи с фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев в петък вечерта – той бе арестуван на протеста срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев, тъй като снимал служители на реда, охранявали събитието.

В петък около 17 часа Боришев се намирал в градинката на хотел „Рила“, където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части, разказват колегите от Клуб Z. Решението му да ги снима придизвикало ответна реакция от представителите на реда. Колегата представил журналистическа карта, казал, че е на работа, но бил задържан по указа за дребно хулиганство (Указ № 904 от 28.12.1963 г. за борба с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно управление в София. Успял да се свърже с адвокат, който обяснил в полицията, че Боришев е изпълнявал служебните си задължения, но фоторепортерът бил оставен през нощта в ареста. В 14 ч. на другия ден се явил в Софийския районен съд, оправдан е и освободен.

В неделя главният секретар на МВР Ивайло Иванов поднесъл извиненията си на Веселин Боришев от свое име и от името на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Иванов пояснил пред главния редактор на Клуб Z Светлана Джамджиева, че е разпоредена проверка по случая. Пред нея той се съгласил, че когато фоторепортер снима полицай по време на изпълнение на служебните му задължения, това не е престъпление, а указът от 1963-а е неуместен.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В случая се намесил и премиерът Бойко Борисов, който обещал пред Клуб Z да организира заедно с правосъдния министър законодателна инициатива указът да бъде коригиран или премахнат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах