Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светът през погледа на един фланьор

„Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“, изложба на София Грънчарова в Софийската градска галерия

Фокус в изложбата е човешкото тяло и присъствието му на рекламните пана в града. Снимка: СГХГ - Светът през погледа на един фланьор

Фокус в изложбата е човешкото тяло и присъствието му на рекламните пана в града. Снимка: СГХГ

Фрагментирани образи от градската среда представя в нова инсталация София Грънчарова. Изложбата „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ е вдъхновена от градски постери и пейзажи, но техните функции са рязко променени през погледа на художничката. С това се променят вниманието и начинът, по който зрителят възприема тези образи. Откриването е на 19 март от 17 до 20 ч.

Художничката работи с винилови платна, използвани за билбордове, и използва както информацията, която носят, така и качествата на материала, от който са произведени. С помощта на сканираща машина тя се приближава до съставните частици на изображението, вади елементи от обичайния им контекст и връща избрани фрагменти обратно на материала, който оригинално ги е носил – винила.

Представени са 14 фрагментирани образа, като на фокус е присъствието на човешкото тяло в рекламните пана – любопитно е как те са уголемявани и деформирани многократно и как си въздействат с архитектурата в града и с хората около тях.

Ролята на художничката в този проект предполага съпоставки с фигурата на фланьора от XIX в. – градски типаж, който се разхожда по улиците без конкретна цел и посока, и наблюдава внимателно тълпата от хора и архитектурата. Грънчарова открива аналогии със собствените си разходки и чрез художествени жестове коментира какъв е фланьорът в един български град днес.

Снимка: СГХГ

Погледът като основно сетиво подсказва известна дистанция, така както фланьорът никога не си позволява да се доближи до образите или хората, които наблюдава. Като контрапункт на тази физическа дистанция художничката създава серия от скулптурни обекти, които канят зрителя да се приближи, изкушават го да надскочи пасивната си роля на наблюдаващ и да се вгледа по-отблизо. В мимолетния срещнат поглед се крие безкраен потенциал, който плаши, отбелязват организаторите на изложбата от Фондация „Културни перспективи“ и Софийска градска художествена галерия.

„Защото, ако се осмелиш да се вгледаш отблизо, ако си позволиш да се приближиш, нещата може да не бъдат такива, каквито са изглеждали. Нещата може да се разпаднат на парчета и илюзията може да бъде изгубена. Не започва ли всъщност тогава безкрайният потенциал от възможности?“

Посетителите ще открият в цялата изложба понятията за мащаб, дистанция и близост. Ритъмът на вътре-вън, галерия-град, тяло-архитектура, извежда изложбата от залата и продължава с работата „Голям избор”, представена на два билборда на ъгъла на бул. „Тодор Александров” и бул. „Христо Ботев”.

Изложбата продължава на два билборда навън. Снимка: СГХГ

Изложбата се осъществява в рамките на изложбената програма на Национална стипендия „С усилия към звездите“ и ще остане в галерията до 4 април 2021 г. Ментор на Грънчарова по програмата е Правдолюб Иванов.

София Грънчарова е родена през 1994 г. в София. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства в ESAM (École Supérieure d’Arts et Médias) в Каен, Франция (2016) и следва магистратура в същата дисциплина в Luca School of Arts, Брюксел (2020). Участвала е в образователната програма „Близки срещи – визуални диалози / School4artists“ на ИСИ- София (2017) и в експерименталното кураторско училище на Swimming Pool, София (2018), както и в уъркшопа „Изкуства и политика“ на „Гьоте институт в София“ (2020-2021). Тя е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство (2018).„Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ в Софийска градска художествена галерия е трета нейна самостоятелна изложба.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС