Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франко Дзефирели – роднина на Да Винчи

Изследователи твърдят, че са открили трийсетина живи потомци на художника

Разкритието едва ли идва изневиделица за Дзефирели, заснел „Ромео и Жулиета“ и „Укротяване на опърничавата“, с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. - Франко Дзефирели – роднина на Да Винчи

Разкритието едва ли идва изневиделица за Дзефирели, заснел „Ромео и Жулиета“ и „Укротяване на опърничавата“, с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

Режисьорът Франко Дзефирели е сред трийсетината италианци, които най-вероятно са кръвни наследници на художника Леонардо да Винчи. Твърдението е на историците Алесандро Верози и Агнес Сабато, които смятат, че са реконструирали генеалогията на ренесансовия майстор, изобретател и математик – и животите и гробните места на някои от преките му потомци, у които новината вече предизвика изненада и радост.

„Как може да се чувства наследник на Леонардо да Винчи? Очевидно съм изненадана, но щастлива, щастлива съм и за покойната си баба, която имаше честта да носи името Винчи – казва архитектката Елена Калози пред италианския „Република“. – Кой не е изучавал Леонардо и не е виждал картините му?“

Изследователите са основали работата си на проучването на документи в Италия, Франция и Испания, включително нотариални актове, завещания и т.н., но не са имали възможност за ДНК-потвърждение, тъй като не е ясно къде е погребано тялото на Леонардо през XVI век.

Сред предполагаемите наследници е Джовани Калози, който пред „Ла Стампа“ коментира, че майка му често е говорила, че притежава документи и писма, написани огледално – припомняйки прочутия стил на писано слово на Да Винчи.

„Ние никога не сме отдавали важност на тези документи, те са изгубени и продадени отдавна – казва той. – Онова, което смятахме за легенда, предавана от поколение на поколение, се оказва истина.“

Сега изследователите смятат да проследят ДНК-та на Леонардо през потомците му, които смятат, че са идентифицирали.

Разкритието всъщност може би не идва изневиделица за Дзефирели, заснел „Ромео и Жулиета“ и „Укротяване на опърничавата“, с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Режисьорът е син на Оторино Корси, роден и израснал във Винчи в Тоскана преди да се премести във Флоренция.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС