Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франко Неро с мегафон: Изгасете телевизора и вземете книга

Първият Джанго на живо в София

Франко Неро не пропусна с чувство за хумор да признае, че все пак е снимал и „простотии“. „Когато ми кажат – да, ама и ти си се снимал в такива неща, им отговарям – да, проституирам“, усмихна се той. Снимки: Румен Добрев - Франко Неро с мегафон: Изгасете телевизора и вземете книга

Франко Неро не пропусна с чувство за хумор да признае, че все пак е снимал и „простотии“. „Когато ми кажат – да, ама и ти си се снимал в такива неща, им отговарям – да, проституирам“, усмихна се той. Снимки: Румен Добрев

Франко Неро отвори ковчега на живота си на едночасова среща с българската публика в Дома на киното в София. Часове преди да бъде удостоен с наградата на София, актьорът, превъплътил се в емблематичния каубой Джанго във филма на Серджо Корбучи, в почти неформален разговор разказа за глупостта на телевизията, отношенията си с прочути режисьори, новата лента, в която участва, и може би последната, която ще видим за знаковия му персонаж.

Неро, участвал в над 200 филма и снимал с най-големите имена в киното, на няколко пъти разсмя аудиторията, остави я със затаен дъх пред тайни от кухнята на голямото кино, а накрая се наложи водещият разговора да спре с въпросите, защото се стигна до стълпотворение от желаещи да получат автограф от актьора.

В 18 часа в понеделник (9 март) в кино Люмиер в рамките на фестивала „София Филм Фест“ Франко Неро ще получи наградата на София преди прожекцията на оригиналния филм „Джанго“ от 1966 г. На следващия ден, във вторник, от 20,30 часа ще бъде излъчен и друг филм с негово участие – „Децата на Маам“.

Франко Неро и неговият домакин в София Красимир Иванов (вляво).

Франко Неро и неговият домакин в София Красимир Иванов (вляво).

Джанго сменя коня с автомобил

След над 30 филма за Джанго, изглежда поредицата влиза в последната си глава. В момента се работи по филма „Джанго е жив!“, където в ролята на каубоя отново е Франко Неро. Действието обаче се развива няколко десетилетия след обичайния период на уестърните – през 1920 г., когато в Холивуд се зараждат първите филмови студиа.

Тогава и прохождащите режисьори наемат за консултанти реални каубои – като Бъфало Бил, а в случая и Джанго. Историята, разбира се, не опира само до снимките, а поема и в друга, неизвестна за зрителите засега посока. „Но Джанго сменя коня си с автомобил“, пошегува се Франко Неро.

Режисьор на лентата е монтажистът на Куентин Тарантино Джо Д’Агустини. Участие във филма, загатна актьорът, ще има и Робърт Родригес („Имало едно време на запад“, „Десперадо“), но все още не е ясно дали ще е продуцент или нещо друго.

Да, и аз „проституирам“

Франко Неро разкри дълбоката си неприязън към телевизията и помията, която се излива от малкия екран под формата на игри, риалити-формати, теленовели и глупави комедии. Веднъж Неро бил на дълъг плаж в Италия, препълнен с хора. Той преминал с малка яхта близо до брега, взел мегафон в ръка, и отправил посланието си към летуващите: „Изгасете телевизорите си и вземете една книга за четене“. „Книгата дава култура, а не телевизията“, обясни гостът в Дома на киното.

Днес политическите филми, с които италианското кино се прочу през 80-те години и с които феновете на Неро са го опознали, липсват. „Няма кой да ги прави“, призна самият той и добави с ирония: „Заповядано ни е в Италия да правим глупави комедии – колкото по-глупави, толкова по-добре“.

Актьорът е играл и в телевизията, но в много по-ангажиращи продукции като тази за Джузепе Гарибалди. Той не пропусна с чувство за хумор да признае, че все пак е снимал и „простотии“. „Когато ми кажат – да, ама и ти си се снимал в такива неща, им отговарям – да, проституирам“, усмихна се той.

unnamed (3)

Франко Неро разкри, че в моменти се работи по филма „Джанго е жив!“, където в ролята на каубоя влиза именно той.

Неро и режисьорите

Франко Неро бе върнат от публиката повече от 30 години назад, когато снима Querelle с култовия режисьор Райнер Фасбиндер. Актьорът си спомни как му се е обадил вкъщи помощник-режисьорът на Фасбиндер и му казал, че шефът му иска да говори с него. Неро, разбира се, приел, но отсреща така и не прозвучал глас. Накрая се чул отново помощникът, който обяснил, че нещо спешно е изскочило за Фасбиндер и той трябвало да излезе, но Неро щял да получи сценария за ролята, която му предлагат.

Актьорът приел да участва във филма, където трябвало да се превъплъти в хомосексуалист. Когато снимките започнали в Берлин, първата му работа била да дръпне помощник-режисьора и да го попита какво се е случило в онзи телефонен разговор. И се оказало, че Фасбиндер всъщност държал слушалката, но бил толкова силно превъзбуден, че не можел да каже и думичка… и делегирал това задължение на помощника си.

Как виждаш този хомосексуалист, попитал Неро Фасбиндер вече по време на снимките. „Ти играй, ако нещо не ми допада, ще ти кажа“, отвърнал му режисьорът.

„Не ме поправи нито веднъж“, спомни си десетилетия по-късно актьорът.

По-късно, докато бил на гости на Фасбиндер, Неро видял, че артистът има колекция от над 40 негови филма.

Със Серджо Корбучи отношенията им също са били изключителни. „Имаше уникално чувство за хумор, беше и малко мързелив…, много мързелив – разказа Неро. – Сутрин не искаше да се буди, защото и лягаше много късно. Все измисляше оправдания – спукана гума, обадил му се по телефона приятел с много спешен проблем, но ние на снимачната площадка винаги го чакахме.“

Един ден Корбучи дошъл, закъснял както винаги, дръпнал Франко Неро настрани, посочил целия снимачен екип, готов за работа, и му казал: „Виж ги всички, очакват да имам някаква идея, а аз нямам нищо. Хайде в бара да изпием по нещо“. „И в бара идеята идваше“, издаде актьорът.

Друг епизод от преживелиците на Неро с Корбучи предизвика шумен смях не само у публиката, но и у преводача. Режисьорът често казвал на главния си оператор: „Слушай, да осветиш много добре тия големи сини езера (очите на актьора, б.а.), защото те ми вкарват много пари в джоба“.

unnamed (2)

Неро, участвал в над 200 филма и снимал с най-големите имена в киното, на няколко пъти разсмя аудиторията, остави я със затаен дъх пред тайни от кухнята на голямото кино.

Цар Ирод в София

Франко Неро не пропусна да каже няколко думи за филма „Децата на Маам“, който ще бъде представен в кино „Люмиер“ във вторник (10 март) от 20,30 часа. В него актьорът влиза в епизодична роля, в образа на цар Ирод.

По думите на Неро той вече има световна слава, познава всички и може да снима с когото пожелае. Затова и понякога приема да участва в скромни проекти, за да помага на млади режисьори. В случая с „Децата на Маам“ му казали, че се вписва перфектно в образа, а и щял да участва само в един снимачен ден.

„Приех, защото ме грабна идеята да го изиграя – той е и доброто, и злото в един човек“, обясни Неро и разказа за любима своя част от филма. В един момент питат Ирод дали може да се убие заради приятел, на което той отвръща: „Може да се убие от любов“. „Хареса ми много тази философия“, заключи гостът.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90