VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Франко си тръгва, Червената армия остава – засега

Да вземем пример от Испания, защото и ние имаме подобен проблем, от който трябва да се отървем

С триумфално вдигнато оръжие Паметникът на съветската армия доминира столичния пейзаж. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Франко си тръгва, Червената армия остава – засега

С триумфално вдигнато оръжие Паметникът на съветската армия доминира столичния пейзаж. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дългата сага с костите на испанския диктатор Франко е на финала си. В четвъртък, 24 октомври, те ще бъдат извадени от гроба му в Долината на падналите и препогребани в мадридско гробище. Криптата, в която сега лежат останките на каудильото, се превърна в място на събирания на хора с реакционни възгледи и носталгици-почитатели на желязната ръка и подкования ботуш. Което ни подсеща, че и ние имаме подобни места за преклонение пред тиранията, от които трябва да се отървем.

А беше време, когато испанците можеха да вземат пример от нас. Ние погребахме нашия комунистически „каудильо” значително по-рано. Още през юли 1990 г., докато Тодор Живков излизаше от следствения изолатор, за да постои под домашен арест (и да си намери наследник) – мумията на „героя от Лайпциг” напусна мавзолея и се отправи към Софийските гробища. Нямаше никакви възражения от посолството на СССР, въпреки че Георгий Михайлович беше и съветски гражданин.

През 1999 г. бе съборен и Мавзолеят – и посолството (този път руското, СССР вече не съществуваше) отново си замълча – въпреки че Димѝтров се водеше виден активен борец срещу (монархо)фашизма и беше генерален секретар на Коминтерна в Москва.

С това поводите ни за гордост пред испанците се свършиха. На следващата година Народното събрание прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, от който на практика не последва нищо. В отговор ръководството на БСП показа среден пръст на Народното събрание, като занесе цветя на новия паметник на Тодор Живков в Правец.

Америка за България

Още през 1993 г. Столичният общински съвет прие решение за демонтиране на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София – но и от него нищо не последва. Този доминиращ софийския пейзаж монумент на чужд завоевател и до днес си остава място, където на 9 май и 9 септември празнуват социалисти, сталинисти, комунисти, нощни вълци, руски граждани – които твърдят, че ролята на Червената армия в българската история е освободителна, а не окупаторска.

Съветският войник с триумфално вдигнато оръжие, под когото лежи смазаната на 9. IX. 1944 г. идея за национална независимост, се превърна в място на събирания на хора с реакционни възгледи и соцносталгици-почитатели на желязната ръка и подкования съветско-руски ботуш. Докога?

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg