Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франсоа Оланд: Война е. Това са варвари

Плачем с вас, заяви от Германия канцлерът Ангела Меркел

Франция беше нападната с насилие, по срамен и страхлив начин, коментира Франсоа Оланд. - Франсоа Оланд: Война е. Това са варвари

Франция беше нападната с насилие, по срамен и страхлив начин, коментира Франсоа Оланд.

Ще бъдем безмилостни срещу варварите от Ислямска държава, заяви френският президент Франсоа Оланд часове след като страната изживя най-кръвопролитния ден в историята си след Втората световна война. Държавният глава заяви, че случилото се е акт на война, извършен от терористична армия – Ислямска държава. По думите му атентатите са организирани в чужбина, но имат вътрешни съучастници.

„Франция беше нападната с насилие, по срамен и страхлив начин – коментира Оланд. – Ще бъдем безмилостни срещу варварите от Ислямска държава.“

Президентът обяви тридневен национален траур. Той анонсира още, че в понеделник ще направи специално изявление и на извънредната сесия на парламента.

Много световни лидери вече изказаха съболезнования за жертвите и заявиха намерения за противодействие. Американският президент Барак Обама нарече атентатите „възмутителен опит да се тероризират невинни граждани“. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че е шокиран, и призова да направим „каквото е по силите ни, за да помогнем“.

„Ние, вашите германски приятели, сме близо до вас. Плачем с вас. Заедно с вас ще се борим срещу онези, които ви причиниха нещо толкова неизмеримо – каза и германският канцлер Ангела Меркел, облечена изцяло в черно. – Свободата е по-силна от терора. Позволете ни да отговорим на терористите като живеем според своите ценности с кураж.“

Руският министър-председател Дмитрий Медведев се изказа във Фейсбук, като определи случилото се като „чудовищно в своите цинизъм и жестокост престъпление“.

„Жертвите са били невинни хора, това е целта на убийците – да донесат болка и страх – написа той. – Никакви религиозни или политически основания не могат да оправдаят това. Това е тероризъм и срещу него ще се борим и в бъдеще. Поднасям най-искрени съболезнования на онези, които са загубили своите близки. За съжаление, Русия познава тази болка. Скърбим заедно с Франция.“

От българска страна съболезнования поднесоха премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Касапница